Gölcük ilçesi Halıdere sahil kesiminde deniz yüzeyinde oluşan beyaz tabakayla ilgili inceleme yapıldı.
Durumun araştırılması için TÜBİTAK-MAM ile çalışma başlatıldı. Analizler sonucu durumun deniz salyasından kaynaklandığı anlaşıldı.
Canlı türlerinin zamansız ve aşırı çoğalmaları etkiliyor
Deniz salyası (müsilaj) olayında, belirli tek hücreli bitkisel mikroskobik canlı türlerinin zamansız ve aşırı çoğalmalarının ardından hücre içi sıvıları ortamda birikiyor.
Biriken bu organik madde, fiziksel ve kimyasal etkenlerle bir araya gelerek yapışkan kütleyi oluşturuyor.
"Kar suyu, yağmur ve artan sıcaklık en büyük kaynağı"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, müsilaj olayının son birkaç haftadır Marmara Denizi'nde görüldüğünü söyledi.
Özellikle son dönemde eriyen kar suyu, yağmur ve artan sıcaklığın bu biyolojik olayın en büyük kaynağı olduğunu anlatan Önem, müsilaja her denizde rastlanılabileceğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi olarak İzmit Körfezi'nin temizlenmesi noktasında önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Önem, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığımız yetkiyle burada gemileri denetliyoruz. Deniz süpürgeleriyle körfezi sürekli temizliyoruz. Kontrol ve temizlik anlamında ne yapılması gerekiyorsa hepsini yapıyoruz" dedi.
"Sorun yok, bu kirlilik değil"
Önem, TÜBİTAK-MAM ile 2007'den beri körfezin su kalitesini izlediklerine dikkat çekerek, "İzmit Körfezi sürekli takibimizde. Sorun yok, bu kirlilik değil" dedi.
Kocaeli'nin sanayi şehri olması nedeniyle İzmit Körfezi'nin geçmişte birçok sıkıntı yaşadığını söyleyen Önem, yaptıkları çalışmalar sonucunda yeniden temizlenen körfezdeki canlı çeşitliliğinin arttığını anlattı.