Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri kimi zaman depremzedelere uzanan yardım eli, ormanda yolunu kaybedenlerin sesi, kimi zaman da sel, su baskını gibi doğal afetlerde Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşın yardımına koşan Jandarma Komutanlığının en gözde ekiplerinden.
JAK, yurt içi ve yurt dışında meydana gelebilecek her türlü doğal ve insan kaynaklı afetler başta olmak üzere dağ, mağara, kanyonlarda, su altında arama kurtarma faaliyeti icra etmek maksadıyla 1 Eylül 1999 tarihinde Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı bünyesinde Ankara’da kuruldu.
JÖAK Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu, JAK Tabur Komutanlığı'nın Afet Arama Kurtarma Bölükleri ile Dağcılık, Sualtı ve Köpekli Arama Kurtarma Timlerinden oluşan Özel Arama Kurtarma Bölüğü'nden oluştuğunu ifade etti.
Tuğgeneral Başoğlu, timlerin ülkenin tamamında görev alabilecek şekilde eğitim aldıklarını dile getirdi.
"Taburumuz kurulduğu günden bu yana Bingöl depremi, Konya'daki Zümrüt Apartmanı faciası, Van depremi ve Soma'da maden ocağında meydana gelen göçük olayında görev almıştır. Bugüne kadar 380 olaya müdahale edilmiş ve bu görevler esnasında 83 vatandaşımız sağ olarak kurtarılmış, 287 vatandaşımızın da cenazesine ulaşılmıştır."
"İlk olarak gönüllülük hususu aranıyor"
Tuğgeneral Başoğlu, oersonel alımına ilişkin de bilgi verdi.
"Yapmış olduğumuz görev hayat kurtarmaya yönelik olduğu için aradığımız ilk husus gönüllülük. Bununla birlikte gönüllü personellerin arasından fiziki yeterliliği uygun olanları seçiyoruz. Tabura katılan personel iki hafta süreyle intibak ve oryantasyon eğitimine tabi tutuluyor. Eğitimi başarıyla bitirenler, ardından 8 haftalık arama kurtarma yeterlilik eğitimine de tabi tutuluyor ve ardından kendi branşlarına göre eğitimleri devam ediyor. Eğitimlerimizi gerçek mekanlarda yapmaya çalışıyoruz. Fiilen görev alabileceğimiz her yer bizim eğitim alanımızdır."
Ülke genelinde olduğu gibi İçişleri Bakanlığının talimatıyla yurt dışında da görev alabileceklerini aktaran Tuğgeneral Başoğlu, "Birliğimiz mesai saatleri içinde bir saatte, mesai saatleri dışında 3 saatte askeri veya sivil havaalanlarında hazır olacak imkan ve kabiliyete sahip. Teknik ve teknolojik olarak da tüm donanım mevcuttur. JÖAK her yerde, bize verilebilecek her türlü görevi her zaman yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
"Bir saat içinde göreve intikal ediyoruz"
Timlere atanan personelin yaz ve kış dağı arama kursu, kayak kursu, kayak eğitmenliği kursu, kar motoru kursu gördüğünü söyleyen 1. Dağcılık Tim Komutanı Üsteğmen Yiğit Savaş ise, "Eğitimlerden sonra personelimiz görev yapmaya yeterli hale geliyor. Türkiye genelinde tüm dağ, kanyon, mağara, uçurum veya yüksek binalarda kaybolan, yaralanan veya yardım isteyen vatandaşa yönelik faaliyet icra ediyoruz. Talep edildiğinde bir saat içinde göreve intikal ediyoruz" diye konuştu.
"Kadın olarak görev yapmak benim için gurur"
Kadın astsubaylar olarak daha çok kadın afetzedelerin aranması, kurtarılması ve iletişime geçilmesi konusunda faaliyetlere katıldıklarını dile getiren Üstçavuş Süheyla Acar, "Çok ulvi ve önemli bir görev yapıyoruz. Bir kadın olarak görev yapmak da benim için ayrıca bir gurur. Ülkemizde afetlerin yaşanmamasını temenni ediyoruz fakat yaşanması durumunda da her zaman göreve hazır bir şekilde bekliyoruz" dedi.
Üsteğmen Yusuf Mataracı da üç ve daha az katlı binalarda enkaz zedeye ulaşmak için kuyu tekniği yönteminin kullanıldığı bilgisini vererek, bu sayede enkaz altında kalan kişinin tripod sistemiyle yukarı çıkarılarak kurtarıldığını aktardı.
"Köpeklerimiz jandarma teşkilatının göz bebeğidir"
Doğal afetlerde canlı arama ve kayıp bulma konusunda eğitimli olan JAK köpekleri de tıpkı tim personeli gibi gerektiğinde 24 saat görev yapıyor. Aralarında Girgin, Güz, Aran, Cesur ve Olgun'un da bulunduğu köpekler, aynı zamanda JAK timlerinin moral ve motivasyon kaynağı. Köpeklerden sorumlu Uzman Çavuş Metin Şahin, arama kurtarma köpeklerinin Nevşehir’de bulunan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) personeliyle beraber 6 aylık eğitim sürecinden geçtiğini kaydetti. Köpeklerin eğitimini tamamladıktan sonra görev yerlerine gönderildiğini ve burada da rutin itaat ve branş eğitimlerinin devam ettiğini söyleyen Şahin, "Köpeklerimiz depremde enkaz altında kalan, sel, su baskını gibi doğal afetlerde veya ormanlık alanlarda kaybolan şahısların bulunmasında rol alıyorlar. Bizim köpeklerimiz jandarma teşkilatının göz bebeğidir. Verilen her görevi zor da olsa başarma yeteneğine sahiptirler” dedi.
"Suya atılan suç delillerini buluyoruz"
Jandarma timlerinin karada olduğu gibi tüm teknik malzeme ve donanımlarıyla Türkiye’de göl, gölet, baraj, soğuk sular ve akarsularda veya görüşü olmayan iç sularda arama kurtarma faaliyetleri icra ettiğini dile getiren 3. Su Altı Tim Komutanı Üsteğmen Fatih Çınar da, görüşü olmayan bir suya düşen aracın yerini tespit edip kayıp şahsa ulaşılması, suya atılmış silah gibi suç delillerini bulmak maksadıyla arama faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.
Afet Arama Kurtarma Tim Komutanı Üsteğmen Ömer Hakan Öztürk, herhangi bir sel, su baskını afetinde şişme köprü, rafting botu gibi ekipmanlarla mağdurların tahliyesini gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Kaynak: İHA