Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından genç çiftçileri desteklemek için 2016, 2017 ve 2018 yıllarında "Genç Çiftçi Projesi" gerçekleştirildi.
Proje kapsamında, Kastamonu Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çoğunluğu kadınlardan oluşan genç çiftçilere, hayvancılık, mantar üreticiliği, arıcılık, sebze ve meyve üreticiliği gibi alanlarda kişi başı 30 bin lira değerinde destek verildi.
Destek verilen işletmelerden zaman içinde sadece bir tanesi kapanırken, kalan genç çiftçiler köyünde üretim yapmayı sürdürdü.
Genç çiftçileri desteklemede Kastamonu 6. sırada
Kastamonu Tarım ve Orman Müdürü Osman Yaman, 3 yıl içinde yaşları 18 ile 40 arasındaki 807 genç çiftçinin projesine destek vererek önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi.
Projenin olumlu sonuçlarının olduğunu anlatan Yaman, şöyle konuştu:
"Toplamda genç çiftçilerimize 2 bin 300 büyükbaş, 6 bin 500 küçükbaş, 5 bin 300 arı kovanı verdik. Bunun dışında meyve, sera, mantar ve diğer alanlarda proje yapan genç çiftçilerimize de destek verdik. Kontrolleri çok düzgün bir şekilde yapıyoruz. Bir işletmemiz dışında şu anda 806 işletmemiz aktif olarak devam ediyor. Bu rakamla Türkiye genelinde 6. sıradayız."
En az 4 bin kişi iş sahibi oldu
Yaman, projenin hayvan sayısında artış sağladığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"İlimiz için büyükbaş hayvancılık çok önemli. 300 bin büyükbaş, 100 bin küçükbaş hayvan var. Projeyle birlikte hayvan sayımız artışa geçti. Proje sayesinde en az 4 bin kişi iş ve aş sahibi oldu. Bu projeyi uygulamasaydık bazı çiftçilerimiz köylerini terk edebilirdi. Proje kapsamında köyden gitmeye niyeti olanlar köyde kalmaya devam etti. Köye gelmeye niyeti olanlar da bu proje sayesinde köye geldi. Başarılı uygulamalar bizleri mutlu ediyor."
Genç çiftçileri zaman zaman ziyaret ettiklerini belirten Yaman, "Genç çiftçilerimizin büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Kaşlar köyünden Necla Dedehüseyinoğlu'na 6 büyükbaş hayvan verdik. Hayvanlara çok iyi bakıp sayıyı 11'e yükselttiler. Onlar mutlu, projenin yerine ulaşması nedeniyle biz de mutluyuz" dedi.
Projeden destek alınca şehre gitmekten vazgeçtiler
Necla Dedehüseyinoğlu ise, evlendiklerinde evde sadece 1 inekleri olduğunu söyledi.
"Tek ineğimizi düğün masrafları için sattık. Gelirimiz kalmadığı için çok sıkıntı çektik. Eşim köyde durmak istiyordu ama gelirimiz, hayvanımız olmadığı için ben şehre gidip çalışmasını istiyordum. Bir yere kadar dayanıp sonra mecburen gidecektik."
Dedehüseyinoğlu, projenin kendileri için çıkış olduğunu belirterek, şunları anlattı:
"Projeyi duyunca başvuruda bulunalım dedik. Çıkacağını hiç düşünmüyordum ama çıktı. 6 inek aldık. Sonra çoğaldılar. Üçünü satarak borçlarımızı ve masraflarımızı karşıladık. Geçim sıkıntısı çekerken, köyden ayrılmayı düşünürken Genç Çiftçi Projesi bizim için bir kurtuluş oldu. 4 çocukla nasıl geçineceğiz diye düşünürken artık gelecekle ilgili ümidimiz var."
Kaynak: AA