Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için yarın başlayacak zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle satış yerleri ve tamircilerde "son gün yoğunluğu" görülüyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmesine yarından itibaren nisan ayına kadar izin verilmeyecek.
Edirneli lastik tamircisi Ömer Arslan, lastikçilerin yoğun şekilde çalıştığını söyledi.
Kışın sert geçtiği yerlerde mevsime göre lastiğin önemli olduğunu ifade eden Arslan, "Ticari taksiler bu konuda özen göstermiyor. Şahsi aracını kullananlar kış lastiği değiştirme konusunda daha dikkatli. Gördüğünüz gibi 20 araç lastik değişimi için sırada bekliyor. Kışlık lastik sürücünün yol güvenliğini artırır, aracın yol tutuşu artar ama tabii kış lastiğim var diye ralli yapmamak gerekiyor." diye konuştu.
Kışlık lastiğin külfet gibi hissedilmemesi gerektiğini dile getiren Arslan, "Aracınız en azından kontrolden geçiyor. Sürücüler 6 ay yazlık, 6 ayda kışlık lastik kullansınlar. Bu değişim sırasında araç en azından bakımdan geçiyor." dedi.
Aracının lastiklerini değiştiren vatandaşlardan Şenol Aksu ise yazlık lastiklerin kışın verimli ve güvenli sürüş sağlamadığını anımsattı. 25 yıllık şoför olduğunu ve her kış lastiklerini değiştirdiğini anlatan Aksu, "Yazlık lastikler hava soğuk olduğu için sertleşme yapar. Bunun sonucunda da aracın fren kabiliyeti azalır. Kışlık lastikler soğuk havada yola tutuşu artırır, araç ve sürücünün güvenliğini üst seviyeye çıkarır." şeklinde konuştu.
"Can ve mal güvenliğimiz için kış lastiği çok önemli"
Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, yarın başlayacak uygulama nedeniyle lastik satıcıları ve tamircilerinde son gün yoğunluğu yaşandığını bildirdi.
Kış lastiği uygulamasının önemine değinen Şeker, buna tüm sürücülerin uyması gerektiğini söyledi.
Şeker, kış lastiklerinin, ceza yememek için değil can ve mal güvenliği amacıyla takılması gerektiğini kaydederek, "2012 yılında çıkan bir genelge doğrultusunda her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği uygulaması zorunluluğu getirilmekte. Bu aşamada kış lastiğinin önemi kadar sürücülerin yetenekleri de önemli. Kış lastiğinin hamuru itibarıyla 7 derecenin altında tutuş ve duruş mesafesi, kauçuğun esnekliği nedeniyle daha fazla. Yaz lastiklerine göre kış lastiğinin yüzde 60 tutunuş mesafesi var. Buzlu ve karlı yollarda çok faydası oluyor. Can ve mal güvenliğimiz için kış lastiği çok önemli." diye konuştu.
Kış lastiği alınırken dikkat edilmesi gerekenlere de dikkati çeken Şeker, kaliteye önem verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kırklareli Sanayi Sitesi'ndeki lastik tamircilerinden Emre El ise kış lastiği değişimini son güne bırakan sürücüler nedeniyle aşırı bir yoğunluk yaşandığını bildirdi.
Son üç gündür yoğun bir şekilde araçlara kış lastiği taktıklarını dile getiren El, depolarında kış lastiklerinin ciddi anlamda azaldığını sözlerine ekledi.
Tekirdağ'daki lastikçilerin mesaisi
Tekirdağ'da 15 yıldır lastik tamiri ve satışı yapan Hasan Kağan, kış lastiği değişiminin son güne bırakılması nedeniyle aşırı bir yoğunluk yaşandığını söyledi.
Lastik değişimini her yıl olduğu gibi bu yıl da son güne bırakanlar bulunduğu için sıra oluştuğunu belirten Kağan, "Her sene olduğu gibi bugün de akşama kadar yoğun olacak, fazla mesai yapacağız. Kış lastiği zamanı geldiği zaman takılması lazım, illa kar yağmasının beklenmemesi lazım." dedi.
Kağan, kış lastiği için değişimin kasım ayının 15'inden sonra yapılabileceğini vurgulayarak, "Aralık başına kadar lastikler değiştirilse sıkıntı yaşanmaz. Bizler de yine vatandaşlarımıza hizmet vermek için elimizden geldiğince hızlı bir şekilde lastik değişimini yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.