Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasını fırsat bilenler, farklı etnik yapıların tarih boyunca bir arada kardeşçe yaşadığı, hoşgörü şehri Mardin'in Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Deyrulzafaran Manastırı gibi tarihi ve kültürel mekanlarını geziyor.
Tarihi Zinciriye Medresesi'nde gönüllü rehberlik yapan Yusuf Dinç, bayram nedeniyle Türkiye'nin birçok ilinden gelen turistlerin Mardin'de tarihi mekanları ziyaret ettiğini söyledi.
Dinç, "İzmir, İstanbul, Bursa gibi birçok ilden misafirlerimiz geliyor. Vatandaşlar, tarihi mekanlara hayran kalıyor. Burada fotoğraf çektirip bu anlarını ölümsüzleştiriyorlar." dedi.
Muğla'nın Bodrum ilçesinden gelen Ayşe Karaca, bayram tatilini Mardin'de geçirdiğini belirtti.
Mardin'i daha önce görmediğini, barış ve kardeşlik havasını solumak için geldiğini kaydeden Karaca, "Doğusuyla batısıyla biz hepimiz kardeşiz. Mardin'i gezdiğimde daha iyi anladım. Kentin misafirperverliği çok güzel. Batıda olduğu gibi burada da rahat bir şekilde gezip alışverişlerimizi yapıyoruz. İnsanlarımızı doğunun tarihi mekanlarını görmeye bekleriz." diye konuştu.
Bursa'dan gelen Serdar Ünsal da bayram tatili dolayısıyla arkadaşının daveti üzerine kentte geldiğini söyledi. Ülkenin cennet olan her köşesini görmeyi istediğini dile getiren Ünsal, Mardin'in çok güzel olduğunu, tarihi mekanlarını çok beğendiğini anlattı. Ünsal, "Biz bir bütünüz. Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Çerkez'i ile ayrılmaz bir bütünüz. Hepimiz kardeşiz, doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ile. İnşallah üzerimizde plan kuranların bu planları boşa çıkacaktır." görüşünü dile getirdi.
Çocuklarıyla tarihi mekanları gezen Fatma Turgut da, "Bayram nedeniyle Mardin'in tarihi mekanlarını gezmeye geldik. Biz Mardin'de Türk, Kürt, Arap hep beraber ve kardeşçe yaşıyoruz. Mardin güzel." ifadelerini kullandı.