Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), muhtarların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi için yapılan kanun değişikliğinin ardından 50 bin 243 muhtarın sosyal güvenlik statüsünü gözden geçirdi. Bu işlemin ardından, farklı statüde sigorta primi yatırdığı tespit edilenler ile ilk kez seçilen muhtarlar 4/b kapsamında sigortalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "37. Muhtarlar Toplantısı"nda verdiği müjdeyle gündeme gelen muhtarların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi konusu, 690 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmasıyla resmiyet kazandı.
Böylece daha önce sigorta primlerini kendileri ödeyerek sosyal güvenlik sisteminden faydalanan muhtarlar, 1 Mayıs 2017 itibarıyla devletin sigorta primlerini ödemesiyle önemli bir yükten kurtulmuş oldu.
Mayıs ayı sigorta primlerini devlet ödedi
Bu gelişmelerin ardından düzenlemenin altyapısını oluşturmak için harekete geçen SGK, tüm birimlere 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındaki aktif ve pasif kayıtların incelenmesi ve yapılacak inceleme soncuna göre tescil ve statülerin güncellenmesi talimatını verdi.
İçişleri Bakanlığından alınan veriler neticesinde Türkiye genelindeki toplam 50 bin 243 muhtarın sosyal güvenlik statüsü SGK tarafından gözden geçirilirken, muhtarların 4/a, 4/b ve 4/c aktif ve pasif kayıtları teker teker sorgulandı.
Bu çalışmanın ardından 21 bin 233 muhtarın 4/b kapsamında aktif kaydının olduğu, 2 bin 421 muhtarın ise kurumda kaydı ve tescilinin olmadığını tespit edilirken, farklı statüde sigorta primi yatırdığı belirlenen kişiler ve ilk kez seçilen muhtarlar 4/b kapsamında sigortalandı. Bu işlemlerle muhtarların mayıs ayı sigorta primleri devlet tarafından karşılandı.
Düzenlemeden önce, ortalama bin 406 lira maaş alan köy ve mahalle muhtarları, yaklaşık 613 lira tutarındaki sosyal güvenlik kurumu primlerini kendileri ödüyordu.