Kanun Hükmünde Kararnameyle görevlerinden ihraç edilen kamu görevlileri, öğrencilik bursu kesilenler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli, kapatılan vakıf ve dernekler....
Kanun Hükmünde Kararnameler ile verilen ihraç ve kapatılma kararlarına karşı itiraz merci, Olağanüstü Hal İşlemleri (OHAL) İnceleme Komisyonu oldu.
Faaliyet raporu yayınladı
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu göreve başladığından bu yana yaptığı çalışmaları ve karar verme sürecine dair tüm işlemleri bir rapor haline getirdi.
OHAL Komisyonu, bir yıllık karar verme sürecinin ardından raporunu yayımladı. Rapora göre; komisyona bugüne kadar 125 binin üzerinde başvuru yapıldı. Bu başvuruların 50 bin 500'ü karara bağlandı. 1 yılda başvuraların yüzde 40'ında karar verildi. 75 bin 100 başvuru ise inceleme aşamasında.
Komisyonda 80'i raportör 250 kişi görev yapıyor
Raporda, komisyonun yapısı, karar alma yöntemi ve alınan kararlar kapsamlı bir şekilde anlatılıyor. 80'i raportör 250 kişi, dosyaları tek tek, titizlikle inceliyor.
Komisyonun inceleme kriterleri
İnceleme sırasında şu kriterler dikkate alınıyor:
Suçun bireyselliği ilkesi gereği, eş veya akrabaların örgüt üyesi olması kriterler arasında yer almıyor.
3 bin 750 başvuru kabul edildi, 46 bin 750 başvurusu reddedildi
Karara bağlanan başvurulardan 3 bin 750'si kabul edildi, başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler görevlerine iade edildi.
Görevlerine iade edilenler herhangi bir işleme gerek kalmadan bir ay içinde iş başı yaparak geriye dönük haklarını da geri aldı.
46 bin 750 başvurusu ise reddedildi. Başvurusu reddedilen kişilerin idari yargıya başvuru hakkı bulunuyor. Komisyon ret verdiği kararlarda da kişinin yargı yolunu açmış oluyor.
AİHM, OHAL Komisyonu'nu etkili iç hukuk yolu kabul ediyor
Komisyon, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da etkili bir iç hukuk yolu olarak kabul edildi.
Komisyonun kurulması ve başvuruları almaya başlamasıyla, Anayasa Mahkemesinde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bulunan dosya sayısı önemli ölçüde azaldı.
OHAL komisyonu başvuraların 75 binini incelemeye devam ediyor. Bu dosyaların 1.5 yılda karar bağlanması hedefleniyor.
Raporun yasama, yürütme, yargı ve medya temsilcileriyle de paylaşılacağı belirtildi.
Raporun tamamına "www.ohalkomisyonu@tccb.gov.tr" internet adresinden erişilebilecek.
Kaynak: TRT Haber