Türkiye'nin tuz ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Tuz Gölü'nde suların çekilmesiyle başlayan ve yaklaşık 3 ay sürecek tuz hasadı devam ediyor.
Doğal güzelliği, büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden Tuz Gölü'nde üretilen tuz çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
Tuzun serüveni, kışın yağmur ve yer altı kaynaklarıyla beslenen suyun, belirlenen ölçülerde pompalarla üretim havuzlarına nakliyle başlıyor. Üretim hazırlıklarının başladığı nisan ayından mayıs başlarına kadar su alma süreci devam ediyor.
Sonrasında ise havuzlara alınan yüksek tuzluluk oranına sahip su buharlaşıyor. Böylece, tuz oluşumu başlıyor.
Temmuz-ağustos aylarında göl havzasında ve havuzlarda suyun tamamen buharlaşması neticesinde çökertme işlemi tamamlanıp, üretim sürecine başlanıyor.
Gölde, gurup vakti eşsiz görüntüler ortaya çıkıyor.
Havuzlardan günde 10 ila 15 bin ton tuz çıkarılıyor
Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesindeki Koyuncu Kaldırım Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, yaptığı açıklamada, kendi tesislerinde günde 10 ila 15 bin ton arası tuz hasadı yapıldığını söyledi.
Haziran ayında deneme hasadının gerçekleştirildiğini, bu sayede üretim planlama stratejisinin hazırlandığını anlatan Çetiner, "Deneme hasadının ardından üretim hasadına başlıyoruz. Temmuz ayında başlayan hasat, eylül sonuna kadar sürecek." dedi.
Personelin performansı ve makinelerin arızasız olmasına bağlı olarak günde 15 bin ton tuzun hasadının yapılabildiğini ifade eden Çetiner, bu şekilde sanayinin ihtiyacı olan yüksek oranda saf ham tuzu ürettiklerini söyledi
Çetiner, hasadın ortalama 80-90 iş günü içinde tamamlandığını belirterek, bu süre içinde 24 saat esasına bağlı olarak vardiyalı çalıştıklarını ifade etti.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 70'i Tuz Gölü'nden karşılanıyor
Sezonda kendi tesislerinde 800 bin ila 1 milyon ton arası ham tuz elde ettiklerini anlatan Çetiner, şunları kaydetti:
"Tuz Gölü'nde bizimle birlikte 3 üretim tesisi bulunuyor. Bu hasat döneminde Tuz Gölü'nden 3 tesis tarafından toplam 2 milyon tonun üzerinde ürün alınması bekleniyor. Üretilen tuzlar iç ve dış piyasada satılıyor. Türkiye'nin tuz ihtiyacı yılık yaklaşık 3 milyon tondur. Bunun da yaklaşık 1 milyon tonunu biz karşılıyoruz. Diğer 2 tesisin üretimini de eklersek ülkemizin tuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i Tuz Gölü'nden karşılanıyor."