Çanakkale'nin Biga ilçesinde, baraj yapımı için 1990'da boşaltılan Eşelek köyündeki terk edilmiş evler, yağış miktarının az olması sebebiyle barajdaki su seviyesi düşünce gün yüzüne çıktı.
Alınan bilgiye göre, DSİ tarafından 1990'da temeli atılan Bakacak Barajı 1999'da hizmete girdi.
136 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip barajda su, hizmete açılmasının üzerinden geçen 17 yılın ardından ilk kez yaşanan kuraklık ve yağış miktarının azlığı sebebiyle en düşük seviyeye indi.
Tarım alanlarının sulandığı barajın su seviyesi, bugüne kadar beklenen yağış olmayınca eylül ayı itibarıyle 19 milyon metreküpe düştü.
Suyun azalmasıyla 1990'da baraj yapımı için boşaltılan ve sakinleri Gökçeada ilçesine taşınan eski Eşelek köyü de tekrar gün yüzüne çıktı.
Köyde bulunan eski camiler, orman binası, muhtarlık, evler ve mezarlık su üstünde kaldı.
"Tekneler, balık çiftlikleri çamura battı"
Bölgede tatlı su balıkçılığı yapan bir şirketin Su Ürünleri Mühendisi Volkan Tepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, köydeki yapıların çatılarının en son 10 yıl önce bir miktar göründüğünü söyledi.
Yaşanan durumun yağışın az olmasından kaynaklandığını anlatan Tepe, "Biz bölgede tatlı su balıkçılığı yapmaktayız. Bu alan yaz sezonu boyunca yağış almadı. Bu nedenle de su seviyesi iyice düştü. Bizim de teknelerimiz şu anda çamura batmış durumda. Derinlik bir metreye kadar düştü. Balık çiftlikleri de çamura battığı için üretim yapamıyoruz." diye konuştu.