Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin yedinci sayısı okuyucu ile buluştu.
Kasım sayısında Musul operasyonuna odaklanan dergide, başkanlık sistemi tartışmalarından ABD seçimlerine, PKK ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleden siber güvenliğe kadar birçok başlık ele alındı.
Kriter Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Altun, yeni sayıdaki yazısında, Suriye'den başlamak üzere bölgeyi şekillendirmek isteyen bütün aktörlerin Türkiye'nin oyun dışı kalacağı varsayımını esas aldıklarını, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Musul konusunda açıkça "sahada da olacağız, masada da" söyleminin Türkiye'nin kararlılığını gösterdiğini ifade etti.
"DEAŞ şer güçlerinin yönlendirdiği suni bir aktör"
ABD'nin "Obama yönetimi görevi bırakmadan DEAŞ'a karşı bir başarı elde etmek" isteğiyle Musul operasyonuna başladığını, ancak bu romantik beklentiyi karşılayacak saha hazırlığının olmadığını belirten Altun, İran'ın Irak'taki yayılmacılığının da bölge barışı açısından büyük bir tehdit olduğuna işaret etti.
DEAŞ'ın bölgenin iktidar ilişkilerini şekillendirmek isteyen şer güçlerinin yönlendirdiği suni bir aktör olduğunu, kanlı bir geçmişe sahip PKK'nın da "radikal dinci bir terör örgütüne karşı savaşan seküler bir kurtuluş hareketi" gibi pazarlanmaya çalışıldığını vurgulayan Altun, Türkiye'nin Suriye ve Ortadoğu'da toprak ve kaynak bölüşümü kavgası içinde olan devletlerin ve devlet altı aktörlerin planlarını bozduğunu dile getirdi.
Altun, Türkiye'nin hem Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesini hem bölgenin tarihsel, toplumsal ve kültürel gerçekliğinin zarar görmemesini ve farklı terör örgütleri için yeni bir fırsat alanı haline gelmemesini hem de etnik ve mezhebi temelde yeni çatışma zeminlerinin ortaya çıkmamasını isteyen etkin tek güç olduğunu kaydetti.