Ülke genelinde çıkan orman yangınlarına gece de aralıksız müdahale edildi. Alevlerle mücadele, havanın aydınlanmasıyla hız kesmeden devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’de orman yangınları ile ilgili son duruma ilişkin Yamanlar Seyirtepe’de açıklamalarda bulundu.
İzmir Karşıyaka Yamanlar'daki yangının an itibarıyla kontrol altına alındığını belirten Yumaklı, şunlar söyledi:
"Bolu Göynük'te sarp arazide de çetin bir mücadele verildi. Orası da kontrol altına alındı. Dün akşam Urla Çeşme'de makilik alanda çıkan yangın da kontrol altına alındı. Kuvvetli rüzgara rağmen ekipler alevleri söndürmeyi başardı.
5 bölgede alevlerle mücadele sürüyor. Ben devam eden bu 5 yangının da kontrol altına alındı bilgisini vereceğimizi düşünüyorum."
Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda dün başlayan yangına ekiplerin müdahalesi gece boyunca devam etti.
Sabah havanın aydınlanmasıyla bölgeye Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığına ait 4 helikopter sevk edildi
Helikopterler, Tahtalı Barajı'ndan aldıkları su ile yangına müdahale ediyor.
Yangın bölgesinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 18 arazöz ve 7 su ikmal aracı da görev yapıyor.
Rüzgarın etkisini yitirdiği bölgede ekipler, yangını kontrol almaya çalışıyor.
AFAD Başkanı Okay Memiş ile AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Değirmendere Mahallesi'nde kurulan koordinasyon merkezini ziyaret ederek, devam eden çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
Şaşal Mahallesi'nde dün saat 16.45'te orman yangını çıkmış, ekipler 10 dakika içinde müdahale etmişti.
İzmir Valisi Süleyman Elban, orman yangınının, kopan elektrik telinin çıkarmış olduğu kıvılcım ve şase kaynaklı olduğunu bildirmişti.
Alhisar Mahallesi'nin üst kısımlarında çıkan orman yangınına gece boyunca havadan ve karadan müdahale edildi.
Ekipler, alevlerin yoğunlaştığı Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi ile Bozdoğan ilçesi sınırları arasında yer alan Hışımlar, Güre, Örmepınar ve Yeşilköy mahallelerinde yoğun çalışma gerçekleştirdi.
Bölgede 368 personel 14 helikopter, 8 uçak ve 50 iş makinasıyla alevlere müdahale ediliyor.
Bozdoğan ilçesine bağlı Alhisar Mahallesi'nde 16 Ağustos'ta ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkmış, Örmepınar Mahallesi'ndeki bazı evler tahliye edilmişti.
Gece boyunca ekiplerin karadan kontrol altına almaya çalıştığı yangınlara havanın aydınlanmasıyla hava araçları da destek veriyor.
Alevlere İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 7 helikopter, 66 arazöz, 22 su ikmal aracı, 6 dozer, 7 yer ekibi, 47'si teknik ekip olmak üzere 550 personelle müdahale ediliyor.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'ndeki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.
Yangının ulaştığı Salihli ilçesi Kale Mahallesi girişindeki yangın komuta aracında Manisa Valisi Enver Ünlü ve İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adil Koçaslan'dan bilgi alan Gümen, "Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor, tüm ekiplerimiz sahada. Helikopter ve uçaklarımız günün ilk ışıklarıyla birlikte çalışmalara başladı. Şu anda iki riskli noktamız var. Oraları tutmaya çalışıyoruz. Eğer o noktaları tutarsak, bugün itibarıyla bitireceğiz. Eğer tutamazsak, Gölmarmara ve Yunuslar tarafına ilerleyecek. Blok ormanlarımız var, o ormanlara sıçratmamak için ekiplerimiz büyük bir özveriyle çalışıyor" diye konuştu.
Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda 14 Ağustos'ta henüz belirlenemeyen nedenle yangın başlamış, rüzgar ve arazi koşulları nedeniyle yayılan alevler Salihli ve Gölmarmara ilçesi sınırlarına ulaşmış, yangın alanında kalan Gördes'e bağlı Yeniköy ve Karayakup ile Salihli'ye bağlı Hacıhıdır, Kemer, Kale ve Kurttutan mahallelerindeki vatandaşlar tahliye edilmişti.
Bolu'nun Göynük ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına aralarında kadınların da olduğu gönüllüler destek veriyor.
Bekirfakılar köyü mevkiindeki ormanlık alanda önceki gün öğle saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 12 helikopter, 138 arazöz ile 245 araç ve iş makinesiyle devam ediliyor. 138 arasöz, alevlerin etrafını böyle sardı.
Bölgede 1357 personel görev yaparken, söndürme çalışmalarına gönüllüler de katıldı.
Antalya'dan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) personeli ve İstanbul'dan Toplumsal Afet Platformu (TAP) gönüllüleri, zorlu şartlarda ve engebeli arazilerde yürütülen çalışmalarda görev aldı.
Ekiplerin yoğun müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
Bolu Valisi Erkan Kılıç, Dedeler köyünde oluşturulan Yangın Yönetim Merkezi'nde gazetecilere, yangının kontrol altına alındığını ancak bölgedeki soğutma çalışmalarının 2-3 hafta süreceğini söyledi.
Bölgede karaçam ormanlarının olduğunu, Orman Bakanlığı yetkililerinin bu ağaç türünde yangın söndürüldükten sonra soğutma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini söylediğini aktaran Kılıç, "Bu 2-3 haftalık süre içerisinde zaman zaman da dumanlar, ufak tefek alevlenmeler çıkabilir. Bu normaldir. Bunlar da zaten alınmış tedbirle anında giderilecektir." diye konuştu.
Yangının söndürülmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Kılıç, şöyle devam etti:
"Gerçekten yangın Bolu'nun tarihindeki en büyük yangındı. Böylesine bir yangına hızlı şekilde çok güçlü araçlarla havadan ve karadan müdahale edildi. Türkiye'nin dört bir tarafından yaklaşık 400 araç buraya geldi. Bunlar büyük alandaki yangının kısa sürede söndürülmesinde çok etkili oldu. Hala sahayı bu araçlarla baskı altında tutuyoruz. En ufak bir yangın olmasın, olanları da söndürmek için. Bunu gerçekten memnuniyetle ifade etmek istiyorum; bu imkanlarımız olmasa bu yangını bu kadar kısa sürede söndürmek mümkün olmazdı."
Kılıç, 30 kilometre sınırları olan bir alanın içerisinde yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangın olduğundan bahsederek, "Bu yangınlarda zaman zaman tabii tansiyon arttı. Vatandaşımız evinin yanmasından, tarımsal işletmelerinin yanmasından çok tedirgin oldu ama bu kapasitemizle çok şükür Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bunun üstesinden hep beraber gelmiş olduk." ifadelerini kullandı.
Yangın alanında yapılacak çalışmalardan bahseden Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha sonra yapılacak tespitlerle ne kadar alanın yandığı ortaya çıkacaktır. Burada resmi olarak şu aşamada, şu kadar alan yandı, şeklinde ifade etmemiz doğru olmaz ama büyük bir alan bu orman yangınından zarar görmüş oldu. Buraları Orman Kanunu, ilgili mevzuat kapsamında tekrar ağaçlandırmak zorundayız. Buranın yasalar anlamında korunmuş statüsü var. Dolayısıyla buralar eski haline inşallah kısa sürede getirilecektir. Onun için de ayrıca tüm kurumlar olarak bizler de elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
Kılıç, yangın nedeniyle tedbir amaçlı kapatılan Göynük-Nallıhan kara yolunun yeniden trafiğe açıldığını hatırlattı.
Bazı vatandaşların tedbir amaçlı tahliye edilmesine değinen Kılıç, "Yangın bitti ama soğutma çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlarımızın tabii evlerine, barklarına dönmelerini istiyoruz. Dönebilirler ama burada da tedbiri, dikkati elden bırakmamak gerekir. Hava sıcaklıkları çok yüksek. Önümüzdeki hafta da bu devam edecek. Nem oranı düşük ve rüzgarla yangın küçük bir anızla başladı, ne kadar bir alana yayıldı..." şeklinde konuştu.
Kılıç, yeniden yangın çıkma ihtimaline karşı tedbirlerin devam edeceğini vurgulayarak, vatandaşlara da dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
İklim değişikliğine bağlı ülkenin farklı yerlerinde yangınların çıktığına dikkati çeken Kılıç, vatandaşlardan bu konuya hassasiyet göstermelerini istedi.
Vali Kılıç, bir gazetecinin hasar tespit çalışmalarına yönelik sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bununla ilgili çalışmalar zaten yapılacak. Yerleşim yerleriyle ilgili çok şükür zararımız yok şu anda. Dolayısıyla cana bir zarar gelmedi, onun dışında mala aynı şekilde... Gerçekten çok zamanında ve hızlı müdahale edildi. Bu kapasitemiz olmasaydı o yerleşim yerlerini kurtarmamız zor olurdu. Orada o kadar tedbir alındı ki her yerleşim yerinin etrafında, yangın neredeyse evin saçağına sıçrama noktasında, arkadaşlar bastırdılar bunu. Çok şükür kazasız belasız büyük bir yangını şimdilik atlattık ama tedbiri elden bırakmayacağız."
Toplantıya, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer, Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, AFAD, orman, emniyet, jandarma, tarım ve ormanla ilgili kurumların yetkilileri katıldı.
Öte yandan il, ilçe ve köylerdeki camilerin hoparlöründen yangınlara karşı dikkatli olunması yönünde anons yapıldı.
Anonsta, anız ve ormanlık alanlarda ateş yakılmaması gerektiği belirtilerek, ormanda veya çevresinde şüpheli duman veya ateş görüldüğünde 112 Acil Çağrı Merkezinin aranması istendi.
Bolu Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "15 Ağustos Perşembe günü Göynük ilçesinde meydana gelen orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı kapatılan Göynük-Nallıhan yolu çift yönlü trafiğe açılmıştır. Vatandaşlarımıza anlayışlarından dolayı teşekkür ediyor, hayırlı yolculuklar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.
Alınca ve Beydini köyleri arasında bulunan ormanlık alanda, önceki gün saat 14.19 sıralarında çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.
Yangını söndürmek için 75 araç ve 205 personel ile müdahale ediliyor.
Çalışmalarda ayrıca Karabük, Ovacık ve Yenice Orman İşletme Müdürlükleri, Karabük DSİ 234. Şube Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Karabük, Ovacık ve Yenice Belediyeleri, Kardemir AŞ ve Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazözler, su tankerleri, itfaiye araçları ve dozerler yer alıyor.
Jandarma Komutanlığına ait 2 yangın söndürme helikopteri de çalışmalara destek veriyor.
Dereli köyü yakınlarında dün başlayan ve rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyerek Manisa'nın Sarıgöl ilçesine ulaşan yangına, gece boyu karadan müdahale devam etti.
Yangını söndürmek için sabah tekrar hava müdahalesi başlatıldı.
Yangına, havadan 4 helikopter, karadan ise çok sayıda ekip müdahale ediyor.
Dereli köyü yakınlarında dün otluk alanda başlayan yangın, rüzgarında etkisiyle meşelik ve ormanlık alana sıçramış, alevler Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar ulaşmıştı.
Yangın nedeniyle Dereli köyü ve Sarıgöl ilçesine bağlı Demirciler Mahallesi'nde 21 ev tedbir amaçlı tahliye edilmişti. Yangına ilişkin 1 kişi gözaltına alınmıştı.