Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreter Vekili Cenk Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TAP'ın atık pillerin toplanması, taşınması ve bertarafına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Türkiye'de yetkilendirilmiş tek kuruluş olduğunu anımsattı.
Yaptıkları eğitim çalışmaları ve kampanyalarla Türk toplumunda atık pil konusunda daha fazla duyarlılık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Erten, 2014 yılında 555 ton olan atık pil toplama miktarını, geçen yıl sonu itibarıyla 630 tona çıkardıklarını, bununla geçen sene belirledikleri hedefi aştıklarını söyledi.
Bu yıl için de 700 ton atık pil toplama hedefi koyduklarını anlatan Erten, ilk 6 ayda toplanan atık pil miktarının 400 tona ulaştığını, 2016 sonuna kadar bu rakamın 750 tonu aşmasını beklediklerini kaydetti. Erten, her yıl toplanan atık pil miktarındaki yükselişin, bu konuda bilinçlenmenin arttığını ortaya koyduğunu ifade ederek, hedeflerinin 3 yılda bin ton rakamına ulaşmak olduğunu bildirdi.
Kullanım süresi dolan ve atık halini alan pillerin çöpe atılması durumunda içerdikleri metallerin toprağa karışarak çevreyi kirlettiğine işaret eden Erten, toplanan atık pillerin bertaraf edilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait İSTAÇ AŞ'de uygun şartlarda depolandığını kaydetti.
Türkiye'de atık piller için bir geri dönüşüm tesisi açıldığını ancak şu anda faaliyette olmadığını belirten Erten, "Dünyadaki diğer geri dönüşüm tesislerinden çok iyi biliyoruz ki atık pil geri dönüşüm tesisinin ekonomik getirisi günümüz şartlarında maalesef yok. Umarız yakında faaliyete geçecek bu tesis hedeflerine ulaşır." görüşüne yer verdi.
En çok pil okullardan toplanıyor
Atık pillerin toplama miktarlarının arttırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyeler ile iş birliği yaptıklarını anlatan Erten bu kapsamda toplam 600 belediye ile birlikte çalıştıklarını kaydetti. Erten, "Bütün belediyelerden beklentimiz atık pil toplama konusunda daha fazla ellerini taşın altına koymaları" ifadelerini kullandı.
En çok atık pilin okullardan topladığına dikkati çeken Erten, bunu askeri kurumların, kamu kurumlarının, otellerin izlediğini söyledi.
Diyanet Başkanlığı ile yapılan anlaşmalar sonucunda camilerden de atık pil toplanması için harekete geçtiklerini anlatan Erten, otellerden ve üniversitelerden toplanan pil miktarının artırılması için de çeşitli etkinlikler yaptıklarını ifade etti.
Erten, dernek olarak isteyen her kurum ve kuruluşa internet adreslerinden istekte bulunmaları halinde atık pil kutuları gönderdiklerini sözlerine ekledi.