Üzmez, 2010 yılında başlayan çalışmaların meyvelerini ciddi bir şekilde vermeye başladığını söyleyerek, yaklaşık 6 yılda Türkiye'de 250 bal ormanı kurulduğunu ve bal ormanlarının, arıcılığa ciddi katkılarının olduğunu kaydetti.
Bal ormanları ile daha doğal ve katkısız ballar üretildiğine dikkati çeken Üzmez, şöyle konuştu:
"Arıcıların konakladığı yerlerin yüzde 90'ı ormanlar. Geçmişte arıcılarımız sadece ormanlarda konaklıyorlar. Meşe balı, kekik balı gibi ballar üretiliyordu. Biz arıcılara kucağımızı açtık. Öncelikle arıların konakladığı bölgelere çeşme getirdik. Değişik mevsimlerde çiçekler açan bitkiler dikiyoruz. Mevcudu koruduğumuz gibi geliştiriyoruz. Türkiye'de bal ormanları ile arıcılığımız gelişti. Arıcılarımız dünya 6'ncısı iken dünya 2'nciliğine yükseldi. Türkiye'nin balı dünyada marka olacak."
"Bal ormanlarında kimyasal ilaç kullanılması yasaklandı"
Üzmez, bal ormanlarında kimyasal ilaç kullanımının yasaklandığını, arıcılara, kimyasal ilaçlar kullanmamaları konusunda sık sık uyarılarda bulunduklarını aktardı.
Üzmez, şöyle devam etti:
"Gayemiz doğal bal üretilmesi. Kimyasaldan, ilaçtan uzak, insan sağlığını etkileyecek tüm maddelerden arınmış ballar üretmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin balı dünyada marka olacak. 250 olan bal ormanı sayımızı en kısa sürede arttıracağız."
Üzmez, arıcıların da bal ormanlarına sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi. AA