Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bolu'da başlattığı "Çığ Model Eğitim Sahası" projesinin tamamlanmasıyla Türkiye'deki çığ kontrol çalışmalarında eğitim sahası ihtiyacı karşılanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliği, nüfus artışı ve insan hareketliliği nedeniyle son yıllarda çığ afetlerinde can ve mal kaybının arttığını belirtti.
Türkiye'nin jeolojik, jeomorfolojik ve iklimsel özellikleri nedeniyle can, mal ve ekonomik kayba yol açan doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı bir ülke olduğuna değinen Avcı, "Geçmişte meteorolojik karakterli afetlere daha az rastlanırken, günümüzde nüfus artışı, yanlış planlama, arazi kullanımı ve benzeri nedenlerin bir sonucu olarak aşırı yağışlarda, meteorolojik karakterli afetlerden sel, çığ ve heyelana daha fazla maruz kalınıyor. Bunun sonucunda can ve mal kayıplarında ise artış gözleniyor." ifadesini kullandı.
"Çığ önleme yapı ve tesislerinin tamamının görülebileceği bir model saha oluşturuldu"
Bakanlığın çığ kontrol projelerine önem verdiğine dikkati çeken Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yapılacak imar planları ile her türlü alt ve üst yapı yatırımları için altlık olarak kullanılacak 'Çığ Tehlike ve Risk Haritaları'nın, en kısa sürede tamamlanması lazım. Bakanlığımız bünyesinde Çığ Çalışma Grubu oluşturuldu. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası eğitimlerde kullanılabilecek, çığ önleme yapı ve tesislerinin tamamının görülebileceği bir model saha oluşturuldu."
Avcı, çığ kontrol projelerinde yer alan dinamik hesaplamaların daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla dağlık alanlarda yeterli meteorolojik gözlem kar istasyonlarının kurulması, ölçümlerin sistematik yapılması, envanter çalışmaları ile çığ konusunda yetişmiş ara eleman eksikliğinin giderilmesinin önemli olduğunu vurguladı.