Türkiye’nin helikopterleri Ankara’daki 5. Ana Bakım Fabrikasında uçuşa hazır hale getiriliyor. Yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterindekiler değil Jandarma ve Emniyet güçlerine ait araçlar ile bazı sivil araçların bakımı da burada yapılıyor.
Yıllık ortalama 25 hava aracının kontrolü yapılıyor
Devasa tesis, 72 bin metrekaresi kapalı, toplam 242 bin metrekare alana kurulu. Yıllık ortalama 25 hava aracının parçalarının tamamının kontrolü veya değişimi bu fabrikada gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar kapsamında 60'dan fazla ülke tarafından da kullanılan UH-1H helikopterlerinin ortalama 855 parçası değiştiriliyor.
Fabrika, önde gelen helikopter üreticisi Sikorsky'nin dünyada yetkili bakımsözleşmesi imzaladığı tek merkez olma özelliği taşıyor. Fabrikada, elektronikten, kaportaya, motordan, boyaya, cıvatalara kadar her türlü bakım işleri Türk mühendis ve işçiler tarafından yapılıyor.
Parçaların büyük çoğunluğu yerli olarak üretiliyor
Fabrika adeta bir helikopter hastanesi. Super Cobra'dan, Blackhawk ve Cougar'a, ATAK'tan, CH-47'ye kadar Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki döner kanatlı hava araçlarının gösterge, haberleşme, seyrüsefer ve elektronik karşı tedbir cihazlarının bakım, onarım, yenileştirme ve geliştirme işlemleri de yapılıyor. Kullanılan pek çok elektronik test cihazı Türk mühendisler tarafından geliştirilirken fabrikada Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak için yılda bin çeşit parçanın üretimi de yapılıyor.
Testi geçen helikopterler birliğine teslim ediliyor
Bütün aksamları sökülerek tek tek elden geçirilen helikopterler daha sonra yeniden monte edilerek uçuş hattına gönderiliyor. Test uçuşu kapsamında tam performans çalıştırılan helikopter pilotlar tarafından testlere tabi tutuluyor. Testi başarıyla geçen helikopter muharebe rengine boyanarak birliğine teslim ediliyor.
"Hedefimiz dünyanın önde gelen bakım merkezlerinden olmak"
Fabrika Müdürü Albay Adnan Ocak, basın turu sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kara havacılık sınıfının ikmal ve bakım faaliyetlerini yürütmek üzere 1948'de kurulan fabrikanın, "dünyanın önde gelen helikopter bakım merkezlerinde biri olmak" vizyonuyla ilerlediğini belirtti.
Son yıllarda sağlanan destekle yerlileştirme ve millileştirme hedefi kapsamında büyük gelişme kaydedildiğini ifade eden Ocak, bu kapsamda yerli ve milli imkanlarla üretilen ürün çeşitliliği ve miktarının sürekli artırıldığını vurguladı.
Ocak, merkezin, TSK'nın envanterinde bulunan hava araçlarının yanında Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün hava araçları ile sivil havacılığa da hizmet verdiğini söyledi.
Kaynak: AA