Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Baydar, Kurban Bayramı'nın önemli dini bir vecibe olduğunu, toplum olarak bunu en iyi şekilde yerine getirmenin gayretini taşıdıklarını söyledi.
"Amacımız et ve canlı hayvanı yurt dışından ithal etmemek"
Türkiye'de bu yıl 1,2 milyon büyükbaş ile 3,5 milyondan fazla küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesileceğinin öngörüldüğünü ifade eden Baydar, şöyle konuştu:
"Şu an itibarıyla satış ve sevkıyatlar hız kazandı. Bu satışlar Kurban Bayramı'na kadar sürecek. Bizler birlik olarak ülkemizin gıda güvenliği, geleceği ve yerli üretiminin sekteye uğramaması için çaba gösteriyoruz. Amacımız et ve canlı hayvanı yurt dışından ithal etmemek. Son tarım şurasında Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu ifade etmişti. Türkiye önümüzdeki yıllarda mecbur kalmadan, bir şekilde yerli üretimle bu ihtiyacı gidermek istiyor. İlgili bakanlığın buna yönelik önemli çalışmaları var. Gıda ve turizmimiz için yerli üretim son derece önemli. Ülkemizin bu yönde bir çabası mevcut, biz de destek olmak istiyoruz."
"Herkesin hassas davranmasını istiyoruz"
Baydar, damızlık her bir hayvanın ürettiği buzağının ülke ekonomisine önemli bir kazanç olduğunu belirterek, bu konuda gerek üretici, gerekse de satıcının duyarlı olmasını istediklerini dile getirdi.
Ancak veteriner kontrolünden geçen ve damızlık vasfını yitirmiş hayvanların kesiminin uygun olacağını aktaran Baydar, "Bu tür dişi hayvanların kurbanlık olarak kesiminde hiçbir sakınca görülmüyor. Gerekli sağlık durumu da yerinde ise kesimi makuldür. Ülkemizin ekonomisi ve gıdamızın geleceği için herkesin hassas davranmasını, damızlıkların kesinlikle kurbanlık olarak kesilmemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Ülkenin geleceği için üretime devam edeceklerini vurgulayan Baydar, özellikle de bu salgın ürecinde üretime büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Baydar, yerli üretimin gıda güvenliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Özellikle de hayvansal protein tüketiminin sağlık açısından son derece önemli olduğu aşikar. Üretim yapılarak, girdi maliyetlerin aşağıya çekilmesiyle insanlar daha çok hayvansal proteine ulaşma imkanı bulacak" değerlendirmesinde bulundu.