Asrın felaketinde en ağır yarayı alan Hatay’da sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihi eser de ya tamamen yıkıldı ya da büyük zarar gördü.
Hatay'da 1271-1272 yıllarında yapıldığı tahmin edilen tarihi Ulu Camii de depremlerde tamamen yıkıldı. Memlükler döneminde inşa edilen, medrese, yazlık cami, şadırvan, iki türbe, çeşme, imaret ve dükkanlar gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Camii, harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti.
Osmanlı’nın 4’üncü Sultanı Yıldırım Beyazıt tarafından Niğbolu Zaferi’nin adağı olarak 1396-1400 yılları arasında yaptırılan ve İslam aleminin en yüksek mertebedeki 5’inci büyük mabedi kabul edilen 600 yıllık Ulu Camii’ye sahip olan Bursa, Hatay’daki Ulu Camii’nin ihyası için devreye girdi. Hatay’da geçici yaşam alanlarının oluşturulması, seyyar tuvaletlerin kurulumu ve yardımların dağıtımı noktasında önemli bir mesai harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay Ulu Camii’nin yeniden inşasını üstlendi.
"Kültürel dokuyu koruyoruz"
Hayatın bir an önce normale dönmesi için mesaisinin önemli bir bölümünü Hatay’da geçiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, enkaz yığınına dönen Ulu Camii’nin moloz yığınları arasında tarihi yapının ayağa kaldırılması için gerekli çalışmaları yapacaklarının müjdesini verdi.
Yüzyıllardır nice zorluğa rağmen günümüze ulaşan bu önemli külliyenin iki büyük deprem sonrası yerle bir olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Hatay’da şehrin kültürel dokusunu korumak için de Bursa olarak her türlü desteğin içinde olmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede tarihi Ulu Camii’nin yeniden inşasını belediye olarak biz üstlendik. Tarihi Ulu Camii, birçok medeniyet ve topluluğa da ev sahipliği yapmıştı. İnşasından sonra birkaç kere onarım gördü. Külliyenin son onarımları 1986 ve 2002 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Son inşasını da Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstleneceğiz. Bursa’mızda da tarihi Ulu Camii var. Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilen bu muazzam cami, Bursa’nın sembollerinden biri. Her şehir bir ulu mabedin etrafında halka halka şekillenir. Bursa gibi, Antakya da Ulu Camii’nin etrafında manevi iklimini bulmuştu. Antakya’nın bu maneviyattan uzak kalmaması için Bursa olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Hatay’ın kimliğini ve özellikle de manevi yapısını korumak için tarihi Ulu Camii’nin yeniden inşasını kısa sürede tamamlayacağız.” diye konuştu.