Topraklarının yüzde 92’si, nüfusunun yüzde 95’i fay kuşağında yer alan Türkiye’de deprem konusundaki toplumsal duyarlılık artıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, 2016 yılında 7 milyon 628 bin, 2017 sonunda 8 milyon 284 bin olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısı bugün itibarıyla 8 milyon 386 bin 726’ya yükseldi. Sigortalı konut oranı yüzde 47,7 oldu. 2018 sonunda ise 9 milyon poliçe ile yüzde 50 sigortalılık oranına ulaşılması bekleniyor.
Depremi hisseden şehirler daha duyarlı
Zorunlu deprem sigortasına en fazla ilgiyi, depremi en fazla yaşayan bölgeler gösteriyor. İlk sırada Marmara Bölgesi yer alırken, onu Ege ve İç Anadolu takip ediyor. En az ilgi Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da.
İlk sırada Düzce, son sırada Şırnak var
Zorunlu deprem sigortasının en fazla rağbet gördüğü illerin başında yüzde 90,70 sigortalılık oranıyla Düzce geliyor. Sigortalılık oranının en düşük olduğu il ise yüzde 7,80 ile Şırnak.
Marmara Bölgesi’nde zorunlu deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren şehirler sırasıyla Yalova (yüzde 76,90), Sakarya (yüzde 72,20), Tekirdağ (yüzde 72,10), Çanakkale (yüzde 61,40), Kocaeli (yüzde 58,70) ve İstanbul (yüzde 57,20) oldu.
Diğer bölgelerde ise en yüksek ve en düşük sigorta oranına sahip şehirler şunlar:
Bugüne kadar 182 milyon TL hasar ödemesi yapıldı
DASK, kuruluşundan itibaren meydana gelen 562 hasar yapıcı depremle ilgili olarak toplam 182 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi. En büyük hasar ödemesi, 125 milyon TL ile Van Depremi’nden sonra yapıldı. 2017 yılındaki hasar tespit ve ödeme miktarları şöyle:
Zorunlu deprem sigortası; tapu işlemleri, banka kredisi ile konut alımı, yeni elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu tutuluyor. Yeni elektrik ve su bağlantısı veya abone değişikliği için zorunlu deprem sigortası poliçesini ibraz etmek gerekiyor. Aksi halde abonelik işlemi gerçekleştirilemiyor.
2017 yılında 25 sarsıcı deprem yaşadık
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye ve yakın çevresinde 2017 yılında 5.0’ten büyük 25 deprem meydana geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye, depremle yaşamak zorunda olan bir ülke. Türkiye nüfusunun büyük bölümünün yaşadığı Marmara Bölgesi’ni de etkileyen Kuzey Anadolu Fayı, geçmişte çok büyük depremler üretti. Önümüzdeki yıllarda da 7.0’den büyük bir deprem olmasına kesin gözüyle bakıyoruz. Ayrıca Marmara Denizi, geçmiş deprem kayıtlarına baktığımızda tsunami tehlikesine de açık. Bu nedenle depreme her an hazır olmalıyız. Son yıllarda deprem zararlarını azaltmaya yönelik çok önemli adımlar atıldı. Bu konuda toplumsal duyarlılığın artması da hayati öneme sahip."
2030 yılına kadar 7 milyon konut yenilenecek
Türkiye’de son yıllarda depremin zararlarını azaltmaya yönelik atılan güçlü adımlardan bazıları şunlar:
Kaynak: TRT Haber