Uzmanlığı döneminde eğitim programı için 2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen ve burada ilk böbrek naklini izleyen Doktor Bülent Aydınlı, görev yaptığı Erzurum Atatürk Üniversitesi Hastanesi'nde bu alana yöneldi.
Yaptığı başarılı böbrek nakillerinin ardından dünyanın en zor ameliyatı olarak bilinen karaciğer nakillerine başlayan Aydınlı, hem Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü görevini yürüttü hem de Türkiye'den ve yurt dışından hastalara şifa dağıttı.
Halk arasında "köpek kisti" olarak bilinen ve hayvandan insana geçen "Alveolar ekinokok" ve "Wilson" gibi spesifik rahatsızlıkları bulunan çok sayıdaki hastayı ameliyat eden ve bunları bilimsel açıdan dünya literatürüne kazandıran Aydınlı, geçen yıl, uzmanlığı döneminde ilk böbrek nakli ameliyatını gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinin müdürlüğüne atandı.
Aydınlı, buradaki ekiple başarılı ameliyatlara imza atıyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesi Başhekimi de olan Aydınlı, yöneticiliğin yanı sıra 13 yıla yaklaşık 700 böbrek, 300 karaciğer nakli sığdırdı.
"Yaptığımız işin telafisi yok"
Ekibi ile yaptığı pediatrik nakiller ile Akdeniz Üniversitesini bu alanda dünya sıralamasına taşıyan Prof. Dr. Aydınlı, Türkiye'nin en önemli organ nakli merkezlerinden biri Akdeniz Üniversitesinde bulunmanın büyük bir mutluluk olduğunu ve kurumu daha yukarı seviyelere taşıyabilmek için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
Özellikle karaciğer nakillerinin "Ölüm kalım olayları" olduğunu dile getiren Aydınlı, "Elbette sıkıntılar da yaşayabiliyorsunuz çünkü bunlar kronik hasta ve hayatlarının son noktalarına gelmiş hastalar. Bir ümit olarak son noktada nakil yapılıyor, bunun ağırlığı ve size yüklediği bir yük de var." dedi.
Nakil olan hastalarla bir aile olduklarını vurgulayan Aydınlı, "Yaşadığı sürüce aileleriyle sizin bir parçanız oluyor çünkü aralıklı sıkıntıları olabiliyor. Sizi ailelerinden biri gibi görüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Her bölgeye özgü spesifik hastalıklar olduğunu belirten Aydınlı, genetik geçişli, dünyanın farklı yerlerinde rastlanan hastalıkların Antalya'da da görülebildiğini ve bu tip çocuk hastalara hem karaciğer hem de böbrek nakli yaptıklarını anlattı. Aydınlı, "Dünyada yıllık yaklaşık 200 civarında pediatrik nakiller yapılıyor ve bunun 30'unu Akdeniz Üniversitesi yapıyor. Üç aylık, 3,9 kilogram çocuğa karaciğer nakli yaptık. Bu da oldukça önemli." dedi.
Prof. Dr. Aydınlı, merkezdeki nakillerde robot kullanmaya başladıklarını ve her zaman son teknolojiden yararlandıklarını belirterek, yılbaşından bu yana 240 böbrek, 43 karaciğer ve 2 pankreas nakli gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.