İstanbul'da 40 yıldır daktilo tamirciliği yapan Haluk Erçelik, bilgisayarın yaygınlaşmasıyla kullanılırlığını yitiren daktiloları tamir ederek, onlara hayat veriyor.
Gelişen teknolojiyle kullanımının ortadan kalkması daktiloların evlerde "antika eşya" gibi yer almasına yol açarken, daktilo tamirciliği de yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi.
Beyoğlu'ndaki bir iş hanında mesleğini sürdüren Haluk Erçelik, askere gidene kadar kalıcı bir işi olmadığını ve askerden geldikten sonra tesadüfen daktilo tamirciliğine başladığını anlattı.
Gazetede gördüğü bir ilanla ustasının yanına girdiğini dile getiren Erçelik, ''Teknik konulara merakım vardı. Bir makinenin sökülmesi ve tamir edilmesi ilgimi çekiyordu. Bir ilanda büro makineleri, daktilo ve hesap makineleri tamiri yapan eleman aranıyordu. Oraya girdim, kısa sürede mesleği kavradım. 1 yıl öğrendikten sonra ayrıldım ve kendime iş yeri açtım. Severek ve isteyerek 40 yıldır bu mesleğimi yapıyorum.'' diye konuştu.
Erçelik, eskiden daktilonun popüler olduğuna ve her yerde kullanıldığına değinirken, şöyle devam etti:
''Şirketlere bakıma gider, makinelerin değişimini ve bakımını yapardık. Dükkanımıza da gelen çok oluyordu. Kimin bir makinesi bozulsa bizi buluyordu. Çok yoğun oluyorduk. Başımızı kaşıyamayacak kadar yoğunduk. Güzel işlerimiz vardı. Zaman içerisinde, bilgisayar çıktıktan sonra daktilo önemini kaybetmeye başladı. İnsanlar yazılarını bilgisayarda yazmaya, oradan çıkarmaya başladı. Şu sıralar daktilo antika şeklinde kullanılıyor ve sadece meraklıları geliyor. Televizyon dizilerinde daktiloyu görenler, 'Böyle bir makine varmış' diye bizi buluyorlar."
Daktilonun insanlar için artık merak meselesi haline geldiğini belirten Erçelik, "Gençlerin ilgisini çekiyor. Bir şey yazmayla ilgisi olan gençler buraya geliyor. Nişanlısına, eşine hediye alanlar oluyor. Yazmayı seven, eski makinelere önem veren geliyor. Daktilo, kullanıcı ile arasına bir bağ oluşturan bir makine, sizin bir arkadaşınız, sırdaşınız gibi. Bilgisayarın içerisine girip neler yaptığınızı görebilirsiniz ama daktilo ile ne yaptığınızı sadece siz ve o bilir. Bundan dolayı özel bir cihaz. Eskisi gibi onu almak için gelen olmasa da gelenler beni çok mutlu ediyor." dedi.
"Yaptığımız işi internet üzerinden tanıtmaya çalışıyoruz"
Haluk Erçelik, daktilonun artık antika olduğunu, evlerde dekor olarak kullanıldığını, daktilo tamirciliğinde de eleman yetişmediği belirterek, ''Zaten yetişecek kadar iş de yok. Zamanında çok geçerli bir meslekti daktilo tamir etmek. Ama artık insanlar pek ilgi duymuyor. Daktilo, artık kaybolmakla yüz yüze kaldı. Öğrenmek isteyen de yok zaten.'' ifadelerini kullandı.
Mesleğini çok sevdiğini ifade eden Erçelik, şunları söyledi:
''Ben bu mesleği yapan birisi olarak bu makineleri çok seviyorum ve unutulmamasını istiyorum. Daktilo, insanlık tarihinde çok önemli bir makine. Daktiloyu insanlar roman yazarken, bilimsel çalışmalarda kullandı. İnsanlık tarihinde daktiloların çok önemli bir buluş olduğunu düşünüyorum. İnsanların bu makineleri unutmamasını istiyorum. Artık tamir ettiğimi internet üzerinden alıp-satma ticaretini yapıyorum. Eskiden kapı kapı dolaşıp iş yerlerine kart dağıtırdık, 'Bizim böyle bir işimiz var, makineleriniz bozulunca bizi arayın' diye, ama artık o dönem bitti. Yaptığımız işi internet üzerinden tanıtmaya çalışıyoruz." AA