Türklerin en eski savaş oyunlarından "gökbörü", Antalya'da kurulan kulüp tarafından tanıtılarak yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.
Manavgat ilçesinin Çolaklı Mahallesi'ndeki Yörükler Obası mevkisinde geniş bir alanda faaliyet gösteren Manavgat Gökbörü Atlı Spor Kulübü'ne gelen ziyaretçiler atlara biniyor ve kulüp sporcularınca oynanan gökbörüyü ilgiyle izliyor.
HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ...
Toprak sahada içi doldurulmuş oğlak postunu yerden alarak karşı takımın kalesine bırakmak için mücadele eden atlı sporcular, renkli görüntüler oluşturuyor. Sporcuların akrobatik hareketler yaparak postu birbirlerinden kapmaya çalışırken bir yandan da atlarını dört nala sürmeleri izleyenlere heyecanlı anlar yaşatıyor.
Manavgat Gökbörü Atlı Spor Kulübü Başkanı Mustafa Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin geleneksel atlı sporu gökbörünün 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Sporun hala 6 ülkede oynandığını belirten Çolak, şöyle dedi:
"Türkiye'de de Manavgat'ın dışında Van'ın Erciş ilçesinin Ulupamir köyünde oynanıyor. Bu Türk sporunu ve kültürünü tanıtmak için Antalya'da bu kulübü kurduk. Ayrıca Ankara Çubuk ve İstanbul'da bazı yerlerde benzer kulüpler kurmak için çalışmalar devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının Geleneksel Spor Dalları arasında gökbörü alt branş olarak kabul edildi. Gökbörü branşında ilk lisans alan kulüp biziz. Kırgızistan'da eylül ayında Türk Dünyası Geleneksel Spor Dalları Olimpiyatları düzenlenecek. Bu organizasyonda gökbörü takımımızla yer alarak ülkemizi temsil edeceğiz."
Turistlere tanıtılacak
Kulübü kurduktan sonra Antalya'daki resmi kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantıya geçtiklerini ifade eden Çolak, kurumların düzenleyecekleri etkinliklere katılarak en eski Türk sporunu geniş kitlelere tanıtmak istediklerini dile getirdi.
Antalya'nın çok önemli bir turizm kenti olduğuna ve her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiğine işaret eden Çolak, "Bölgeye gelen turistleri obamıza davet ederek bu sporunu tanıtacağız. Yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz için özel etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Ayrıca gençlerin ve çocukların sanal ortama bağlı hale geldiğini görüyoruz. Çocuklarımızı bu sanal alemden bir süreliğine de olsa kurtararak ata bindirip, gökbörü oynatarak eğlenceli zaman geçirmelerini ve 5 bin yıllık geleneksel sporlarını tanımalarını amaçlıyoruz. " diye konuştu.
"Oğlak kapma" olarak da biliniyor
Eski Türkçe'de "gök"ün mavi, "börü"nün ise kurt anlamına geldiğini söyleyen Çolak, gökbörünün "mavi kurt" demek olduğunu dile getirdi. Çolak, Gökbörü oyununun bazı bölgelerde "kök börü" ya da "oğlak kapma" olarak adlandırıldığını bildirdi.