Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Varır, "Artık döngüsel ekonomide farklı yöntemlerden bahsedildiği, bir şeyin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinde çabanın, gayretin başlangıç noktası mutfaklardır. Atıkların toplanmasında işe mutfaktan başlarsak her şeyi çok daha rahat çözebiliriz." dedi.
Marmara Belediyeler Birliğince düzenlenen "Akıllı Belediyecilik Zirvesi"ndeki "Akıllı Şehirlerde Döngüsel Ekonomi" başlıklı oturumda konuşan Varır, atıkların toplanmasında ilk ve en önemli aşamanın evlerin mutfakları olduğunu söyledi.
Varır, "Baştan değerlendirilebilir atıkların kalitesini korumuş oluruz. Bir kağıt karton dediğimiz malzemelerden oluşan ambalaj atıkları, organik atıklarla kirlenmişse bunun ham madde olarak geri dönüşümünde çok ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor ve büyük kayıplara uğruyor. Yüksek kalitede değerlere dönüştürülmesinde engeller çıkıyor." diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerde yüzde 38 oranında bir geri kazanım yapıldığı görülüyor. Türkiye'de ise bu seviye yalnızca yüzde 12.
Varır, Türkiye için bu rakamın hiç de küçümsenmeyecek bir oran olduğunun altını çizdi ve "gerek belediyecilik hizmetleriyle gerekse kaynaktan ayrı toplama çalışmalarıyla vatandaşların katkısıyla artırabiliriz. " dedi.
Bakanlık olarak 2023'te bu oranı yüzde 35"e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
"Atıkların geri dönüşüme kazandırılmasında belediyelere büyük iş düşüyor"
Varır, atıkların ayrıştırılarak toplanmasının evin mutfağında başladığını, belediyelerin bu konuya eğilmeleri gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilkokul çağındaki çocuklara bilinç kazandırmak üzere çalışmalar yürütmesi gerektiğinin de kaydetti. AA