Türkiye'nin yanı sıra bir çok ülkede yaptığı çalışmalarla takdir kazanan Türk Kızılayı, Kurban Bayramı'nda Balkanlar'dan Güney Asya'ya, Afrika'dan Orta Doğu ülkelerine kadar pek çok yerde kurban faaliyetleri yürütecek.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, yaptığı açıklamada, kuruluş olarak her yılki gibi kurban faaliyetleri için hummalı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Bu yıl Türk Kızılayının, "Kurban Bereketi Yıl Boyu Sürsün" sloganıyla yola çıktığını aktaran Kınık, Et ve Süt Kurumuyla yürüttükleri organizasyon kapsamında kurban paylarının hijyenik olarak konservelere dönüştürüldüğünü ve böylece etlerin yıl boyunca sağlıklı tüketilebildiğini aktardı.
Kınık, bu yıl kurban organizasyonunu 30 ülkede gerçekleştireceklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu sene faaliyetlerimizi yürüttüğümüz coğrafyayı genişlettik. 30'a yakın ülkede Türk Kızılayı bu anlamda organizasyonlarını gerçekleştirecek. Özellikle en az gelişmiş ülkeleri seçtik ve gönül coğrafyamızı bu anlamda genişlettik diyebiliriz. Balkanlar'da neredeyse bütün ülkelerde, Güney Asya'da, Afrika'da, Suriye dahil Orta Doğu'da pek çok yerde Türk Kızılayı kurban faaliyetlerini yürütecek. Türkiye içerisinde de tabi Et ve Süt Kurumuyla bu işi yürüteceğiz. Bu çok yaygın ve en önemli hizmetlerimizden biri olacak. 52 bin hisse kurban anlaşmamız yapıldı. Bu sayı gelen bağışların oranına göre arttırılabilir. Beklentimizi yakaladık bu anlamda sayı eğer artarsa bunu karşılamak için hazır bekliyoruz."
"Türkiye'de her bin kişiden 4'ü kan veriyor"
Kerem Kınık, Türk Kızılayının kan bağışına ilişkin faaliyetlere de değindi.
Türkiye genelinde her gün sahalara çıkan, 250 kan bağışı noktasında ekiplerinin bulunduğunu anımsatan Kınık, vatandaşların buralara uğrayarak düzenli kan bağışında bulunmasını önerdi.
Kana her zaman ihtiyaç duyulduğunu, bu anlamda da vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Kınık, şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye'de her yıl 3 milyon ünite kan ihtiyacı oluyor, Türk Kızılayı bu kan ihtiyacının yüzde 80'den fazlasını tedari·k edi·yor. Amacımız 2017 sonuna kadar Türki·ye'deki· bütün kan bağış sisteminin Türk Kızılayı üzerinden, güvenli kan temini projesiyle temin edilmesi ve güvenli bir şekilde hastalara ulaştırılması. Bu çerçevede özellikle düzenli kan bağışçılarının oranlarının Türkiye'de arttırılmaya ihtiyacımız var. Kadınların kan bağışçılığı oranını artırmaya ihtiyaç var. Burada biraz kadınlarımızın oranları düşük. Türkiye'de her bi·n ki·şi·den 4'ü kan veriyor. Bu oranı arttırmamız gerekiyor. Özellikle genç arkadaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz."