İstanbul Beyoğlu’nda bulunan “Özel Merkez Rum Lisesi” tam 167 yıl önce eğitim ve öğretim hayatına başladı.
1850 yılında yoksul kız çocuklarını okutmak için inşa edilen lise günümüzde resmi olarak açık görünse de 1999'dan sonraki yıllarda eğitim ve öğretim öğrenci yetersizliğinden tamamen durdu.
19 yıldır tek bir ders zili çalmayan lisede bugün sadece Enver Karadaş ve eşi Hanni Karadaş'ın ayak sesleri duyuluyor.
Geçmişte tebeşir kokan, öğrenci cıvıltılarının eksik olmadığı sınıflar bugün onların yuvası.
Yirmi altı yıl önce memleketleri Hatay'dan İstanbul'a gelen Enver-Hanni çifti Beyoğlu Merkez Rum Lisesi'nde okulun bekçiliğini yaparak hayatlarını sürdürüyor.
Önce öğrenciler gitti, sonra çocuklar
Hanni Karadaş okulun emeklilerinden. Enver Karadaş ise işçi emeklisi.
İlk yıllarda küçük, lojmandan bozma bir binada kalan çift, okul kapandıktan sonra yönetimin teklifiyle sınıflarda kalmaya başladı.
Yapı ustalığı konusunda yetenekli olan Enver Karadaş sınıfları yaşam alanlarına elleri ile dönüştürdü
Oturma odası, yatak odası, mutfak, banyo, hatta basketbol salonu. Hepsi onun eseri.
Enver Karadaş’ın eşi Hanni ve beş çocuğu okulda yaşama ayak uydurmakta zorlansa da zaman geçtikçe sınıfları evleri olarak benimsedi.
Bugün Merkez Rum Lisesi'nin bekçiliğini yapan çift, evlatlarının teker teker evlenmelerinin ardından ise okulla baş başa kaldı.
Eskiden öğrencilerin yolunu gözleyen Enver-Hanni Karadaş bugün ise çocuklarının ve torunlarının kapılarını çalmalarını bekliyor.
İşlenen derslerin izleri hala silinmedi
İlerleyen yaşı nedeniyle ayaklarından ameliyat olan Enver Karadaş'ın ayak sesleri de öğrencilerinki gibi okulun üst katlarında tamamen kesildi.
Geçmiş yıllarda sadece mezun öğrencilerinin ziyaret ettiği Merkez Rum Lisesi'nin kapılarından artık bazen bir kedi, bazen bir güvercin, bazen de bir martı adım atıyor.
Sınıflara göz gezdirdiğinizde işlenen son derslerin izleri bugün hala duvarlarda, tahtalarda, sıralarda...
Kimya derslerinin tüpleri, fizik derslerinin projeleri, coğrafya derslerinin haritaları son kullanıldıkları yerde, son kullanıldıkları şekilde.
Okulu kurtarmanın faturası 200 milyon TL
Günden güne zamana yenik düşen okulu kurtarmak neredeyse imkânsız hale geldi.
Duvarları çürük, sıvaları dökük, zemini delik halde tek başına ayakta durmaya çabalayan okul yardım eli bekliyor.
Tarihi yapılar arasına ismini yazdıran Merkez Rum Lisesi'nin Müdürü Mehmet Kansu, okulu aslına uygun şekilde restore etmenin maliyetinin 200 milyon lira gibi bir rakam olduğunu söylüyor.
Zaman zaman çeşitli kurumlar, şirketler ve üniversiteler okulu geri kazandırmak için girişimde bulunsalar da incelemelerinin ardından somut bir adım henüz atılmadı.
Haber: Serhan Sevin