Bursa Hayvanat Bahçesi'nin konuklarından Güney Afrika kürklü foku "Paples" ile bakıcısıyla dostluğu ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Almanya Frankfurt'tan geçen yıl getirilen fok, bakıcısıyla arasındaki ilişki nedeniyle kısa sürede en fazla ziyaret edilen hayvanlardan biri oldu.
Bursa Soğanlı Mahallesi'nde 1998 yılında kurulan ve 129 türden bin 455 hayvanın barındığı Bursa Hayvanat Bahçesi'nde kendisine ayrılan 400 metrekare havuz ve 200 metrekare karasal alanda yaşamını sürdüren "Paples", özellikle beslenme saatlerinde yaptığı ilginç sevinç gösterileriyle ilgi görüyor.
Ziyaretçiler, geldiği ilk günden beri "Paples"in bakıcılığını yapan Sezer Yıldız ile aralarındaki bağ karşısında da şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Daha önce yırtıcı hayvanlara bakıyordu
Yıldız, 12 yıldır hayvanat bahçesinde görev yaptığını söyledi. 1 yıldır bahçedeki fok ve penguenlerin bakımıyla ilgilendiğini anlatan Yıldız, "Daha önce yırtıcı hayvanlara bakıyordum. Onlarla bu kadar yakın olmamıştım. Paples ile ilgilenmek çok daha farklı. Bir kere bana çok yakın ve çok akıllı. Her yapılan hareketi öğrenebilen bir hayvan. Hafızasında tutabiliyor çoğu şeyi" dedi.
Yıldız, "Paples" Bursa'ya gelmeden önce bakımıyla ilgili eğitim aldığını belirterek, şöyle konuştu:
"İlk geldiğinde o da ben de ufak bir yabancılık çektik. Çok kısa sürede birbirimize alıştık. Paples 12 yaşında. Çok hareketli bir fok. Balığı çok seviyor. En çok yediği şey balık. Sardalya çok seviyor ama hamsi de tüketiyor. Beslemelerini elle yapıyoruz. Birebir temasla yapıyoruz. Önüne döküp de yemesi gibi değil tek tek elimizle ağzına vererek besliyoruz."
Günde 3 öğün besleniyor
"Paples"in gündüz iki akşam da bir olmak üzere günde 3 öğün beslendiğini vurgulayan Yıldız, "Gündüz beslenme saatleri ziyaretçilerimizin çok hoşuna gidiyor. 'Paples'in büyüklüğünü, nasıl bir hayvan olduğunu daha iyi görebiliyorlar" dedi.
Sezer Yıldız, "Paples" ile kendisi arasında kurdukları bağı gören ziyaretçilerden olumlu tepki aldığını, bunun da kendisini ayrıca mutlu ettiğini anlatarak, şunları söyledi:
"Aramızdaki bağ gerçekten şu an çok iyi. Bakışlardan, tavırlardan her türlü birbirimizi anlayabilir hale geldik. Bizi gören herkes hayran kalıyor. 'Keşke ben bakıcı olsam. Burada çalışmak çok güzel' gibi tepkiler alıyorum. Burada çalışmak, hayvanlarla iç içe olmak harika bir duygu. Yaptığım işten çok memnunum. Çok severek yapıyorum. Zaten bu işi sevmeden yapmanız gerçekten çok zor."
Bazı ziyaretçilerin fok ve penguenlerin hep soğuklarda yaşadığını düşündüğünü de belirten Yıldız, Güney Afrika kürklü fokunun sıcak iklim hayvanı olduğunu anlattı.
Kaynak: AA