Dünyada nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan hayvanlar arasında yer alan caretta caretta yavrularının kumun altında gömülü yumurtalarından çıkarak zorlu yolculuğun ardından mavi sularla buluşma süreçleri tamamlandı.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Ali Fuat Canbolat başkanlığında hazırlanan Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi kapsamında hem yuvaları tespit ederek korumaya alan hem de yavruların denizle buluşmalarını takip eden akademisyen ve gönüllülerin de yaşam nöbeti sona erdi.
Belek ile Kızılot Yuvalama Kumsalı'ndaki ekipler, bölgeden 250 bin caretta caretta yavrusunun mavi sularla buluştuğunu belirledi.
Ekipler, Belek'te 3 bin 850, Kızılot'ta da 2 bin 150 caretta caretta yuvası tespit etti.
"Kızılot ile yuva sayısı 6 bine çıkıyor"
Canbolat,Belek'teki çalışmalarına bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteğiyle 26 kilometre uzunluğundaki Kızılot Yuvalama Kumsalı'nı da eklediklerini söyledi.
Çalışma alanlarının Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerinden olduğuna dikkat çeken Canbolat, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin doğası ve turizminin birleştirici gücü olmak için çalışıyoruz. Çalışma alanımız içerisinde 100'ün üzerinde turizm tesisi var. Doğa ile turizm çatışmadan da koruma çalışmalarının başarılabileceğini göstermek için çalışıyoruz. Amacımız hem Belek hem de Kızılot turizmi için deniz kaplumbağalarının bir değer, marka olmasını sağlamak."
Her yıl yeni rekor
Ali Fuat Canbolat, bölgede yaptıkları tespitler ile her yıl yeni rekor yuva sayılarına ulaştıklarını anlatarak, "Geçen yıl kırılan, 3 bin 200 deniz kaplumbağasına ev sahipliği yapan Belek, bu yıl kendi rekorunu kırarak 3 bin 850 caretta yuvasına ulaştı. Kızılot ile yuva sayısı 6 bine çıkıyor. Toplamda 56 kilometre uzunluğundaki büyük bir kumsalda 70 gönüllü ile büyük emek verdik. 250 bin deniz kaplumbağasının deniz ile buluşmasına yardımcı olduk." dedi.