Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü ortak çalışma, İzmir 1 No'lu Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşayan hükümlü ve tutuklu kadınların çocuklarına "masal kapısı"nı araladı.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün Anadolu masallarını dezavantajlı çocuklarla buluşturmak için hazırladığı "Bizden Masallar" adlı oyun, Adalet Bakanlığının organizasyonuyla bir ceza infaz kurumunun kreşindeki 19 çocuk için "perde" dedi.
Çocuklar, önce kreşin girişindeki salonda küçük sandalyelere oturdu, daha sonra minderlere uzanarak "bir varmış bir yokmuş" cümlesiyle masal dünyasına girdi.
"Masalların, oyunların sahibi çocuklar"
Tiyatro ile daha önce hiç tanışmadığı için tedirginlik yaşayan bazı çocuklar, infaz koruma memurları ya da kreş öğretmeninin kucağında etkinliğe katıldı.
İsmail Başışık'ın müziğini yaptığı oyuna çocuklar alkışlar, şarkılar, kimi zaman da kahkahalarla eşlik etti.
"Cezaevindeki çocuklar, tiyatroya hiç gelmemiş veya kıyıda köşede unuttuğumuz çocukları düşünüyoruz" diyen Yönetmen Gürol Tonbul, umut edebilecekleri bir başka dünyayı miniklere göstermek istediklerini söyledi.
Yaşamı daha iyi anlamak için masalların önemli bir kaynak olduğundan bahseden Tonbul, şöyle konuştu:
"Hepimizin düş gücüne ihtiyacı var. Çocuklar şarkılarıyla, türküleriyle bizimle birlikte düş dünyasına katıldılar. Onlar herhangi bir suçu olmadan, annenin hükümlü veya tutuklu olması nedeniyle dört duvar arasında yetişiyorlar. Onlara en azından masallardaki gibi uçurtma uçurabileceklerini ve bu duvarları bir gün aşabileceklerini göstermek istiyoruz. Masallarda nasıl 'bir varmış, bir yokmuş' diyoruz. Biz de şimdi dört duvarın arkasında bir başka ülkedeyiz."
"Onların en masum halini görüyoruz"
Tonbul, yaklaşık 35 dakika süren oyunda Osmanlı minyatürlerinden esinlendiklerini ve minimal dekorla çalıştıklarını anlatarak, izleyicilerin oyuna gösterdiği ilgiden büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Tonbul, "Çocuk çok başka bir şey. İnsanları affetmek istiyorsanız albümdeki çocukluk resimlerine bakın. Ben bunu bir yaşam ilkesi haline getirdim. Onların en masum halini görüyoruz ve iyi yetişmelerini istiyoruz" dedi.
Tiyatrocu Sıla Topçam da masalların insanın hayata bakışını etkilediğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Onların ilgisini masalın büyüsüne bağlıyorum, oyunun ayrı bir doğası var. Onların yaşayışı da heyecanlarında etkili oldu. Masallar çok önemli, vicdanımızı şekillendiriyor ve hep mutlu sonla bitiyor. Onlar burada kocaman bir hayata hazırlanıyorlar ve hayat o kadar da kötü değil."
Kaynak: AA