Adana'da geleneksel tatlılardan, havuç ve şekerin karıştırılıp çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen cezeryenin üretimi Ramazan Bayramı öncesi iki katına çıktı.
Çukurova yöresinde geçmişi çok eskilere dayanan ve yaygın olarak tüketilen cezerye, yöre insanın vazgeçemediği lezzetler arasında yer alıyor.
İçerisine fındık, Antep fıstığı konulan veya sade olarak yapılan cezerye, üzerine serpilen rendelenmiş Hindistan ceviziyle servis ediliyor.
Yaygın olarak tercih edilen cezeryeye olan talep, bayramlarda yöresel tatlara yönelik ilgi dolayısıyla daha da artıyor.
Cezeryenin yanı sıra yine hafif tatlardan olan ve nişasta ile şekerden elde edilen lokum da vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.
Ramazan Bayramı öncesi yoğunluk arttı
Kentte 60 yılı aşkın süredir helva, cezerye ve lokum üretimi yapan firmanın yetkilisi Engin Yangöz, cezeryenin yörede herkesin severek tükettiği lezzet olduğunu söyledi.
Ramazan Bayramı öncesi iş yerlerinde yoğunluk yaşandığını anlatan Yangöz, şöyle konuştu:
"İnsanlar, şekerin yanı sıra ikram için cezerye ve lokum da alıyorlar. Normalde aylık 1,5-2 ton cezerye yaparken bayram dönemlerinde bu 4-5 tona çıkıyor. Günlük 300-500 kilogram havuç işlerken bazı günler bu bir tonu geçiyor. Sadece kişisel müşteri olarak değil şirketlerin de personele bayram hediyesi olarak tercihleri arasında cezerye yer alıyor."
Yangöz, dönemine bağlı olarak 120 çeşidin üzerinde lokum yaptıklarını, bayramda lokum imalatını da arttırdıklarını vurguladı.
"Cezerye ve lokumları İtalya'ya götüreceğiz"
Bayram alışverişi yapan Hülya Yükselay, bayramı İtalya'da karşılayacağını söyledi. Cezeryeyi severek tükettiğini anlatan Yükselay, şunları söyledi:
"Ramazanda Adana'ya geldik. Alışverişimizi yapıyoruz. Bayramda yurt dışında olacağım. İmkanımız olduğu kadar aldığımız cezerye ve lokumları İtalya'ya götüreceğiz. İtalyanlar çoğunlukla bilmediği için bu ürünleri biz onlara tanıtıyoruz. Onlar da çok beğeniyorlar. Elimizden geldiği kadar götürüyoruz."
Kaynak: AA