Göçmen kuşların uğrak yerlerinden olan ve ılıman iklimi sebebiyle "Doğu'nun Çukurovası" olarak bilinen Iğdır'a gelen birçok kuş türü, Aras Havzasında bir süre dinlendikten sonra yolculuklarını sürdürüyor.
Türkiye'nin en doğusunda bulunan, Asya, Avrupa ve Afrika'dan göç eden çok sayıda kuş türünün uğrak yeri olan Iğdır, Afrika, Balkanlar ve Ortadoğu'dan göç eden kuşlara ev sahipliği yapıyor. Kuş türlerinin bir çoğunun görüldüğü Aras Havzasında konaklayan yüz binlerce kuş, burada üreyip Afrika, Balkanlar ve Ortadoğu'ya göç ediyor.
Göçmen kuşların yılın belirli aylarında uğrayıp bir süre dinlendikten sonra yoluna devam ettiği Aras Havzasında, Türkiye'deki kuş türlerinin yarısından fazlası olan 240 kuş türüne rastlanıyor.
Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, yaptığı açıklamada, Iğdır'ın kuş çeşitliliği açısından bölgenin en zengin illeri arasında yer aldığını söyledi.
Iğdır'ın da içinde bulunduğu Aras Havzasının dünya kuş bilimi araştırmacılığı açısından önem arz ettiğini belirten Türkoğlu, "Afrika'dan, Balkanlar'dan ve Ortadoğu'dan gelen kuşlar burada konaklıyor. Burada kışlayan ve yazlayan kuşlar Polonya, Litvanya, Afrika'daki diğer sıcak ülkelere göç ediyor. Aras Vadisi Türkiye'nin nadir görülen kuş gözleme ve halkalama noktasıdır." dedi.
Türkoğlu, özellikle Çıyrıklı köyünde bulunan Aras Kuş Cenneti ile Ağrı Dağı'nın eteklerindeki sazlıkların yüz binlerce kuşu ağırladığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Burası özellikle göçmen kuşların vazgeçilmez olan önemli bir uğrak yeridir. Burası kuşların yazlık veya kışlık uğrak alanıdır, yani bazı türler üreme dönemini burada geçirir, bazı türler ise burayı sadece dinlenme noktası olarak kullanıyor. Üreyen türler burada geçirdiği yumurtlama dönenin sonunda büyüttükleri yavruları ile birlikte yeterli yağlanmayı sağladıktan sonra, kışın güneye yani Afrika'ya doğru göç ederler. Diğer türler ise burası onların için geçiş noktası olduğundan burada mola veriyorlar."
Aras Havzası, doğa bilimcileri de cezbediyor
Barındırdığı kuş türleri nedeniyle birçok doğa bilimcisinin de ilgisini çeken Aras Havzasına dünyanın farklı bölgelerinden gelen kuş gözlemcileri, Iğdır'daki kuşları inceliyor.
Doğa bilimci Kayhan Ağırkaya, Aras Havzasının Güney, Doğu ve Avrupa kuş göç noktası üzerinde bulunduğunu, bu nedenle bu alanın üç kıtanın göç yolu için köprü görevi gördüğünü belirtti.
Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesiştiği noktadaki havzanın önemli kuş göç yolu üzerinde bulunduğunu anlatan Ağrıkaya, "Burası kuşların göç yolunun izlediği önemli bir rotadır. Aras güzergahından geçen kuşlar burayı konaklama alanı olarak kullanıyorlar. Ayrıca göçmen kuşların bazı türleri burayı üreme alanı olarak da kullanıyorlar. Yani burası sadece bir göç noktası değil aynı zamanda bazı kuşlar için de üreme noktasıdır." dedi.
"Kuşlar burayı bir dinlenme tesisi gibi kullanıyor"
"Göçmen kuşlar Aras Havzasında dinlenerek, yolcukları sırasında ihtiyaçları olan yeterli enerjiyi sağladıktan sonra göç yollarına devam ediyor." diyen Ağırkaya, şunları kaydetti:
"Yani kuşlar burayı bir dinlenme tesisi gibi kullanıyorlar. Uzun bir göç rotasından gelen 8 ile 10 gram ağırlığındaki çok küçük bir kuş bile Afrika'dan geldiği göç rotasında olan böyle yerlerde beslenip, vücudunun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan yağlanmasını yaptıktan sonra yoluna devam ediyor. Burası onlar için çok önemli bir uğrak yeridir."