Bugüne kadar sağladığı desteklerle sermayesi olmadığı için ekonomiye katılamayan 30 binden fazla insana "can suyu" olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), girişimcilerin hayallerini gerçekleştiriyor.
Kimi zaman bir ev hanımına kimi zaman da patron olma hayalleri kuran işçinin yaşamına dokunan KOSGEB, bugüne kadar verdiği 700 milyon lirayı bulan destekle ekonomiye önemli katkı sağladı.
Sermayesi olmadığı için ekonomiye katılamayan Adıyaman'daki tekstil işçisi Mevlüt Güleç ile ev hanımı Nazife Gökhan da hayallerine KOSGEB sayesinde kavuştu.
KOSGEB sayesinde Yunus Emre Mahallesi'nde daha önce işçi olarak çalıştığı işletmenin patronu olan Mevlüt Güleç, yaptığı açıklamada, 2013 yılında tekstil atölyesinde işçi olarak çalıştığını anlattı.
İlk etapta işçi olarak girdiği işletmede daha sonra muhasebecisi olarak çalıştığını belirten Güleç, patronlarının kendisini nitelikle eleman desteğiyle 3 yıl boyunca desteklediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu süreçte KOSGEB aracılığıyla maaşımı temin ettim. 3 yıl sonunda benim çalıştığım atölye kapandı. Patronlar Sincik ilçesinde bir tekstil fabrikası kurdular. Benim ilçeye gidip gelmem zor olduğu için ben de ister istemez iş arayışına girdim. Bu atölyemin kapanması beni ve arkadaşlarımı üzdü. KOSGEB'in kapısını çaldım. KOSGEB destekli girişimcilik eğitimi aldım. Daha önce işçi olarak çalıştığım işletmede KOSGEB'den aldığım 50 bin liralık destekle kendi iş yerimi kurdum. Ayrıca KOSGEB'den 100 bin liralık faizsiz destek de aldım. İşçi olarak çalıştığım atölyemin patronu oldum. KOSGEB olmasaydı ben bu işi yapamazdım. Sermayem olmadığı için bir yerlere gelemezdim."
İşletmesinde 35 işçiye de istihdam sağladığını vurgulayan Güleç, ekonomi hayatına katılmak isteyen herkese KOSGEB desteklerini tavsiye etti.
Ev hanımıydı "iş hanımı" oldu
Adıyaman'ın Besni ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki 3 çocuk annesi Nazife Gökhan da KOSGEB'den aldığı destek sayesinde evinde ailesine, misafirlerine yaptığı lezzetli börek, katmer, gözleme ve kuru pastaları artık müşterilerinin de beğenisine sunmaya başladı.
Hem eşi hem de kendisinin hayali olan iş yerine KOSGEB sayesinde kavuşan Gökhan, şunları söyledi:
"Eşimin hayalini gerçekleştirdim. İşimizin olmasını çok istiyorduk. KOSGEB'in verdiği 50 bin lira desteğin 30 bin lirasını aldım. 20 bin lirayı da aylık olarak alıyorum. Allah devletimize zarar vermesin. Kendi işimizi kurduk. Börek çeşitleri katmer, gözleme yapıyorum. Eşim de kuru pasta çeşitleri çıkarıyor. Herkesin bize desteği oldu. Arkadaşlarımızın da desteği oldu. Bu işi başardığım için arkadaşlarım daha çok ilgi gösteriyorlar. Bana hep 'biz de yapabilir miyiz?' diye sormaya başladılar. Ben de korkmamaları gerektiğini bu konuda cesaretli olmalarını söyledim."
Şimdi sadece Adıyaman'a değil, aynı zamanda çevre illerden de sipariş aldığını kaydeden Gökhan, "İzmir, Erzurum, İstanbul gibi illere de gönderdik. Kadın işletmeci olarak güzel bakıyorlar. Çevremden destek de görüyorum. İş yerinde eşim de bana yardımcı oluyor. KOSGEB sayesinde kendi işimizi açtık. Ayaklarımız üstünde duruyoruz, üretiyoruz. Buradaki kazancımız çocuklarımızın eğitimlerine giderlerini karşılıyoruz. Şu an işlerimiz çok güzel." diye konuştu.