Eskişehir'de, meslek edindirme kurslarında usta öğreticilik yaparken becerisini 2009'da ticarete dökmeye karar veren Handan Erdoğdu, kısa sürede açtığı hayalindeki el işi malzemesi sattığı iş yerinde, birçok kadına gelir elde etmeleri için yol gösteriyor.
Yüzlerce ev kadınının gelir elde etmesini sağlayan Erdoğdu, malzeme alan kadınlara ücretsiz kurs verip ürünlerini vitrinde sergileme fırsatı sunuyor. "Handanca kazan kazan" adını verdiği uygulama ile fark yaratan usta öğreticinin kursuna yoğun talep var.
''Sloganımız Malzeme dükkandan,öğretmen bizden''
“Malzeme dükkandan, öğretmek bizden” sloganı ile iş yerinden el işi malzemesi satın alan kadınlara, ücretsiz kurs verip ürünlerini vitrinde sergileyerek satış yapma imkanı sunan Erdoğdu, buna "Handanca kazan kazan" sistemi adını verdi.
Erdoğdu, eşini 2009 yılında kaybettiği için manevi yalnızlık çekmeye başladığını belirterek, insanlarla iç içe olarak hem ürettiğini hem de yalnızlığına çare bulduğunu söyledi.
Eli iğne-iplik tutan herkesin el sanatları işini kolaylıkla yapabileceğini vurgulayan Erdoğdu, “Malzeme dükkandan, öğretmek bizden” sloganıyla iş yerinden malzeme alanlara ücretsiz kurs verdiğini anlattı.
Erdoğdu:
"Arkadaşlar malzemeyi buradan alıyorlar. Yapabileceğimiz ürünler üzerine projeler üretiyoruz, buradaki arkadaşlarımızla da o projeler üzerinde çalışıyoruz. Yaptığınız çalışmaları satmanız gerekiyor ama mağazalar, emeğinizin karşılığının çok altında fiyata aldığı ürünü sizin verdiğinizin 3-4 katı fiyata satıyor. El emeğimizin karşılığını tam olarak almamız gerektiğini istiyordum. Bu yüzden bu merkez bunu bize sağlamaya başladı. Güzel siparişler alıyoruz. Ben kursiyer arkadaşlarımıza, aldığımız siparişlerin nasıl yapılacağını anlatıyorum. Onlar da o plan üzerinde çalışmalarını yapıyor."
Merkezin vitrininde ve kermeslerde sergiledikleri ürünlerin satışının yapıldığını aktaran Erdoğdu, “Ben buna ‘Handanca’ kazan kazan sistemi diyorum. Bu sayede az olsun benim olsun demek yerine çok olsun hepimizin olsun diyerek hem kendim hem de yanımda çalışanlar kazanıyor.” İfadelerini kullandı.
Erdoğdu, el sanatları merkezinde ev hanımlarının yanı sıra muhasebeci ve hemşire gibi çalışan kursiyerler de olduğuna dikkati çekerek, halen 100'ün üzerinde kursiyer ile çalıştığını belirtti.
"Anne-kız gibiyiz"
Kursiyerlerden Banu Kalfa ise 14 yıldır çalışma yürüttüğü Handan Erdoğdu ile kadınlara yardımcı olduklarını dile getirerek, "Ticaret lisesi mezunu olduğum için hesaptan biraz anlıyorum. Bundan dolayı el sanatları merkezinin muhasebesine, alınan ve satılan ürünlerin maliyetlerine ilk başlarda ben bakmaya başladım. Handan hocamla kan bağımız yok ama birbirimize anne-kız gibi gönülden bağlıyız." dedi.
Kursiyerlerden Solmaz Yücel de iş yerindeki ilk senesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Yeğenime keçe işinden bir hediye yapmak istiyordum ama bilmiyordum. İstediğim ürünün satıldığı bir mağazaya gittim ama fiyatı bana çok pahalı geldi. Arkadaşımın tavsiyesi ile Handan hanımın el sanatları merkezine geldim. Bir buçuk senedir burada birlikte çalışıyoruz. Çok güzel çalışmalar yaptım. Çalışmaların bazılarını arkadaşlarıma hediye ettim. Hem ben hem de arkadaşlarım çok mutlu olduk. Burayı ve Handan hocamızı çok seviyorum, iyi ki bu iş yerini açmış." dedi.