Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep'te erkekler tarafından geleneksel yöntemlerle yapılan organik "Tokdemir pekmezi", vatandaşlardan rağbet görüyor.
Şehitkamil ilçesine bağlı Tokdemir Mahallesinde yaşayan yöre halkını bugünlerde pekmez telaşı sardı. Civar mahallede yaşayan vatandaşların traktörlere yükleyerek getirdiği üzümler, Tokdemir Mahallesindeki erkekler tarafından dev mahzende presleniyor.
Üzümlerin suyu 4 bölmeden oluşan alanlara ve ardından dev mahzene damıtma yöntemiyle aktarılıyor. Mahzene alttan verilen ateşle ısıtılan üzüm suyu, pekmez haline geliyor. Yöreye has pekmez, rağbet görüyor.
Mahzen sahibi Mustafa Karayılan yaptığı açıklamada, mahallede geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yaptıklarını belirtti.
Üzüm pekmezi yapımını büyüklerinden öğrendiklerini aktaran Karayılan, "Yaş üzüm pekmezi güzel bir organik pekmezdir. Geçimimizi de bu pekmezle sağlıyoruz. Üzümleri herkes kendi bağından getirir, biz de burada presten ezerek pekmez çıkarırız. Herkese organik bir şekilde teslim ederiz." dedi.
Para yerine takas yöntemi
Mahzene üzümlerini getiren vatandaşlardan pekmez aldığını aktaran Karayılan, "Buraya pekmez yapacaklar gelir, pekmezlerini yaparlar, karşılında bana pekmez verirler. İşçi, çalıştırırlarsa işçilere paralarını verirler. Bizler de pekmezimizi alırız. Bir kazan başına 6 kilo pekmez alıyoruz. Burada aynı şekilde kışa hazırlık yapıyoruz. Mahzen olduğu için kolaylık oluyor. Herkes bunu yapamaz. Organik yaş pekmezdir bu, kuru üzüm pekmezi değil." diye konuştu.
Pekmezlerinin lezzetli ve kaliteli olduğunu vurgulayan Karayılan, ürünlerine çok rağbet olduğunu sözlerine ekledi.