Antalya'nın Akseki ilçesinde demircilik yapan Adem Çetin, güneş enerjisi kullanarak tamamen el işçiliğiyle kandil ve idare lambası üretiyor.
Akseki'de yaşayan 56 yaşındaki Adem Çetin, 30 yıl önce antikalara merak sardı. Bir gaz ocağıyla antika eşya biriktirmeye başlayan Çetin, zamanla koleksiyonunu farklı antikalarla çeşitlendirdi.
Antika malzemeleri toplamaya devam eden Çetin, bir süre sonra ilçede demirci dükkanı da açtı. Çetin, ismini "Son Demirci" koyduğu bu dükkanda, koleksiyonunda da yer alan kandil ve idare lambalarını üretmeye başladı.
Çetin, 80-100 yıl önce kullanılan kandil ve idare lambalarının benzerlerini işyerinde yaptığını anlattı.
Bugün artık sadece dekoratif olarak kullanılan kandil ve idare lambalarını gelecek nesillere taşımak istediğini belirten Çetin, "Bugünlerde çok fazla talep olmasa da ileride bu ürünlerin pazarı olacağından eminim. İsmini 'Son Demirci' koyduğum dükkanımda topladığım antika ürünlerin deforme olanlarını da tamir ediyor ve yenilerini yapmaya çalışıyorum." dedi.
Dükkanın enerjisi güneşten
Adem Çetin, dükkanda çalışırken kullandığı elektriği de güneşten sağladığını aktararak yaklaşık 20 metrekarelik işyerinin önüne yerleştirdiği 3 güneş paneli aracılığıyla elektrik elde ettiğini ifade etti.
Ürettiği kandil ve idare lambalarını en çok bölgeye gezmeye gelen turistlere sattığına işaret eden Çetin, "Kandil ve fenerleri, 70-100 liradan satışa sunuyorum. İşçiliği oldukça zor. Günde bir kandil ve idare lambası yapabiliyorum." dedi.
Gaz yağıyla çalışan kandillerin rüzgarda sönmediğine dikkati çeken Çetin, kandil üretmenin oldukça zahmetli olduğunu, bir kandilin 33 parçadan oluştuğunu kaydetti. AA