Serhan Sevin / TRT Haber
Araştırmalara göre, insan gözü 16 milyon farklı rengi ayırt edebilecek özelliğe sahip.
Bu renklerin ayırt edilebilmesi ve renklerin vurguladığı nesnelerin algılanması için ise, göz tek bir şeye ihtiyaç duyuyor: Işık.
Onlarca farklı nedenden dolayı görme yetisini kaybedenlerin yaşamlarını yeniden aydınlatacak ve renklendirecek bu ışık bazıları için dört ayaklı olabiliyor.
"Rehber köpekler" olarak adlandırılan bu dört ayaklı ışıklar, golden retriever ve labrador ırklarından seçiliyor.
Rehber köpek eğitiminin ilk aşaması, 6 ila 8 haftalık erişkinliğe gelmelerinin ardından gönüllü ailelere teslim edilmeleriyle başlıyor.
Gönüllü aileler köpeklere tuvalet gibi temel eğitimleri vererek onları bir sonraki aşamaya hazır hale getiriyor.
Can-Damla Atacık çifti, Rehber Köpekler Derneği’nin gönüllü ailelerinden yalnızca biri.
Sorumlu oldukları "Mango" 6 haftalıkken ailelerine katıldı.
Atacık çifti, şu an 8 aylık olan Mango’yu temel eğitimi tamamlanıncaya kadar yani yaklaşık 7 ay daha misafir edecek.
Atacık ailesi bunu yaparak dünyaya güzel bir şey kattıklarını, görmeyen birine iki göz yetiştirmenin tarifsiz bir duygu olduğunu söylüyor.
Gönüllü ailelerin yanında temel eğitimlerini alan köpekler, eğitimin son aşamasında, özel eğitimli rehber köpek eğiticilerinin yanında eğitimlerini tamamlayarak görme engellilerin hayat ışığı olamaya hazır hale geliyor.
Bu köpeklerden "Aslan", labrador cinsi ve 3 yaşında.
Doğuştan görme engelli goalball milli takım sporcusu Yusuf Uçar’ın gözü, kulağı, eli, kolu, her şeyi...
Aslan’ın yeri onun kalbinde çok ayrı. Köpeği olmadığı zamanlarda ne kadar bağımsız hareket etmeye çalışsa da kaldırımlarda, trafik ışıklarında ve park halindeki araçlara karşı zorlanıyordu.
Aslan’dan sonra ise kendisini hem mutlu hem de güvende hissederek özgüvenini pekiştirdiğini söylüyor.
"Ben Aslan’ı bir araç olarak kullanmıyorum. Benim gözlerim, yol arkadaşım, ev arkadaşım, her şeyim."
Yusuf Uçar’ın herkesten bir ricası var.
Rehber köpeklerin üzerlerinde birer görev tasması olduğunu ve insanların bu tasmayla sokakta rehberlik eden köpeklere ilgi göstermemesini istiyor.
Bunun nedenini de, kendi canlarını bu köpeklere emanet ettikleri, köpeklerin sokakta ilgi gördüklerinde dikkatlerinin dağılabildiği, bunun da kendi hayatlarını riske atabileceği uyarısıyla anlatıyor.
Rehber Köpekler Derneği’nin özel eğitmenleri tarafından eğitilen Mango ve Aslan gibi köpekler eğitimlerinin ardından aldıkları özel belge sayesinde refakat ettiği kişiyle metro, metrobüs, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanıp şehirlerarası otobüs, tren ve uçaklarda seyahat edebiliyor.
Görmeyen gözlere ışık olan bu rehber köpekler, görme engelli vatandaşlara Rehber Köpekler Derneği tarafından ücretsiz temin ediliyor.