Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan "Save the Children" örgütü, "Dünya Kız Çocukları Günü"nde yayımladığı raporunda özellikle özellikle gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde henüz ergenliğe bile girmemiş kız çocuklarının kendilerinden yaşça çok daha büyük erkeklerle evlendirildiğine dikkati çekti.
Rapora göre, her yıl 18 yaşından küçük 15 milyon kız çocuğu, zorla evlendiriliyor. Rapor, gelişmekte olan ülkelerde 18 yaşından küçük her üç kız çocuğundan birinin ve 15 yaşından küçük her dokuz kız çocuğundan birinin evlendirildiğini gözler önüne seriyor.
Raporda erken yaşta evlilik oranının, mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veren kız çocukları arasında çok yüksek olduğuna işaret edildi. Ülkelerindeki iç savaş ve çatışma ortamlarından kaçan ve mülteci durumuna düşen ailelerin, kız çocuklarını yoksulluk ve cinsel tacizden korumak amacıyla erken yaşta evlendirdiği belirtildi.
Örgüt tarafından yayımlanan raporda çocuk evliliği, okula gitme oranları, çocuk yaşta gebelik, anne ölümleri ve hükümette kadınların temsili gibi veriler incelenerek ülke listesi verildi.
Çocuk evliliğinin en düşük olduğu ya da hiç olmadığı İsveç, Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Belçika listenin başında yer alırken Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali en yüksek çocuk evliliği oranlarıyla listenin sonunda yer aldı.
144 ülkenin yer aldığı listede Türkiye, 55. sırada bulunuyor.
Ülke bazında bakıldığında Hindistan, en fazla çocuk evliliği rakamlarına sahip. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'da kız çocuklarının yüzde 47'si 18 yaşından önce evlendiriliyor.
Save the Children Başkanı Carolyn Miles, "Çocuk yaşta evlilik, kız çocuklarının eğitim almasına, fiziksel ve psikolojik olarak gelişmesine ve çocukluklarını yaşamalarına engel oluyor. Küçük yaşta evliliğe zorlanan kız çocukları, okula devam edemediği gibi aile içi şiddet, cinsel taciz ve tecavüze daha fazla maruz kalıyor. Bu çocuklar, hem çok erken yaşlarda gebelik yaşıyor hem de HIV gibi cinsel yolla geçen hastalıklardan etkileniyor." değerlendirmesinde bulundu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da dünyanın çeşitli ülkelerinde çocuk yaşta evliliğe zorlanmış yaklaşık 700 milyon kız çocuğunun bulunduğuna işaret etti. UNICEF, bu rakamın 2030 itibarıyla 950 milyona, 2050'de ise 1,2 milyara yükselebileceği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM), 2011'de Türkiye'nin girişimiyle 11 Ekim'i "Dünya Kız Çocukları Günü" ilan etmişti. BM Genel Kurulu, 11 Ekim'in "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak kabul edilmesi için Türkiye, Kanada ve Peru tarafından hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle onaylamıştı. AA