Kastamonu'nun Küre ilçesinde, Kurtuluş Savaşı'nda eli silah tutan bütün erkekleri şehit düştüğü için köye "Ersizler" ismi verilir.
Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit veren iller arasında bulunan Kastamonu'da, daha sonra iki köye ayrılıp "Ersizler" ve "Ersizlerdere" adlarını alan, o dönemde adı "Dereköy" olan köyden eli silah tutan 38 erkek cepheye gider.
Birinci Dünya Savaşı, Balkan Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda vatanı, milleti için kahramanca mücadele eden erkeklerden zafer sonrası köyüne dönen olmaz.
Ersizlerdere Tabiat Parkı
Cepheye giden tüm erkekleri şehit düşen köye, Cumhuriyet'in ilk yıllarında "Ersizler" denmeye başlanır. Cumhuriyet'ten önce Dereköy ve Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte "Ersizler" ismini alan köy, 1961'de Ersizler ve Ersizlerdere ismiyle iki ayrı muhtarlığa ayrıldı.
Ersizlerdere köyünün yanı başındaki kanyon da Ersizlerdere Kanyonu olarak anılmaya başlandı. Küre ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki kanyon ve çevresindeki 217 hektarlık alan "Ersizlerdere Tabiat Parkı" olarak ilan edildi.
"Burası cepheye gidip de dönmeyen şehitlerin diyarı"
Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Eko Turizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır, Ersizlerdere Kanyonu'nun Türkiye'nin en önemli kanyonları arasında yer aldığını belirtti.
"İçinde cadı kazanları, şelalelerin yer aldığı bir doğa harikası"
Çağır kanyonun özelliklerini şöyle anlattı: "2,5 kilometre uzunluğunda 1,5 kilometrelik doğa yürüyüş parkuru olan bir kilometre de kanyon geçişi olan bir kanyon. İçinde suların kayalar üzerinde oluşturduğu görsel güzelliklerin yanı sıra cadı kazanları, şelalelerin yer aldığı bir doğa harikası. Bölgede Türkiye'nin en güzel sonbahar görüntülerini görebilirsiniz. Ülkemizin önemli kanyonlarından biri olması dolayısıyla macera turizmi açısından da oldukça önemli bir coğrafya. Macera severlerin, kaya tırmanışçılarının, kanyon geçişi sporcuların yoğun ilgisini görüyor. Türkiye'nin 252. Tabiat Parkı ilan edilmesiyle birlikte gelen ziyaretçi sayısının gün geçtikçe artacağına inanıyoruz."