Konya'da 2014'te çoğunluğu imamlardan oluşan bir grup tarafından kurulan "Yeni Umut Derneği", yürüttükleri çalışmalarla uyuşturucu bağımlılarını bu bataktan kurtarmaya çalışıyor.
Kendisi de imam olan Dernek Başkanı Abdülkerim Yiğit, yaptığı açıklamada, derneğin amacının sokak çocukları ve uyuşturucu bağımlılarıyla ilgilenmek olduğunu söyledi.
Uyuşturucu kullanma ihtimali olan çocuklar ve ailelerine yönelik faaliyetler yaptıklarını belirten Yiğit, "Madde bağımlılığı, Türkiye'nin bir an önce iyileştirilmesi gereken bir yarası. Bu yaraya sessiz kalmak olmazdı. Din görevlisi arkadaşlar olarak bir araya geldik ve 'Elimizden ne geliyorsa yapalım' dedik." diye konuştu.
Yiğit, dernek binalarının küçük olması nedeniyle az sayıda kişiye hizmet verebildiklerini, imkanlar gereğince kendilerine gelen kişilere manevi destek vererek onları devletin yetkili kurumlarına yönlendirdiklerini ifade etti.
Abdülkerim Yiğit, 80 çocuk ve annesine sigara, alkol ile uyuşturucu maddelerin zararlarını Kur'an-ı Kerim ve hadislerden örnekler vererek anlattıklarını söyledi.
Aileler verilen eğitimden memnun
Yiğit, eğitim faaliyetlerinin aileler tarafından takdir topladığını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:
"Aileler, geçen yıl uyuşturucu ile mücadele konusunda verdiğimiz eğitimlerden çok memnun kaldı ve bu faaliyetleri devam ettirmemizi istediler. Gelen yoğun istek üzerine bu yıl da çocukları ve gençleri uyuşturucudan koruma adına çalışmalarımızı artırarak devam ettirmeye karar verdik. Bu yıl da yine 7-11 yaş grubundaki çocuklar için mücadelemizi sürdürüyoruz. Açtığımız kursta 100'ü aşkın çocuğa, hem Kur'an-ı Kerim dersleri verdik hem de uyuşturucunun, sigaranın, alkolün, zararlarını anlattık. Kısa süre önce tamamlanan kurslarımız kışın da devam ettireceğiz. Aileler, eğitimlerin çok faydalı olduğunu belirtiyor. Ailelerden gelen bu dönüşler de bize güç veriyor, moral oluyor."
"Çocukları topluma yeniden kazandırmayı hedefliyoruz"
Yiğit, uyuşturucuyla mücadele konusunda bir proje hazırladıklarını ve projeyi yakında İçişleri Bakanlığına sunacaklarını aktardı.
Proje ile kurulacak bir tesiste uyuşturucuya bulaşma ihtimali olan çocuklara ve gençlere hizmet vermeyi planladıklarını dile getiren Yiğit, şöyle devam etti:
"Onları bu tesis sayesinde kötü ortamlarından kurtarmayı planlıyoruz. Eğer projemiz kabul edilirse, gençler hiç uyuşturucuya bulaşmadan veya henüz yeni başlamışken bunu önlemiş olacağız. Kendi aileleri ve ve toplum tarafından dışlanan bu çocukları, belki de yıllar sürecek bir çalışma ile topluma yenden kazandırmayı hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmaların hiçbirinden herhangi bir ücret almıyoruz. Niyetimiz, Allah rızası için, insanlara hizmet etmek ve faydalı olmaktır. Din görevlisinin, sadece camide veya Kur'an kursunda değil, hayatın her alanında olduğunu göstermek istiyoruz. Uyuşturucuya karşı mücadelenin kilit noktasının, kişiyi uyuşturucuya hiç bulaşmadan önlemek olduğunu öğrendik. Buradan hareketle biz de önleme çalışmalarına ağırlık veriyoruz."
Yiğit, çalışma yaptıkları alanda yeterli bilgi sahibi olmadıklarını, uyuşturucuyla mücadele konusunda ilgili kurumlardan eğitim almak istediklerine dikkati çekerek, gönüllü imamlara verilecek eğitimle, yaptıkları çalışmaların daha kolay ve faydalı olacağını düşündüklerini bildirdi.
"İmam kelime manasıyla 'lider önder' demektir"
Merkez Karatay İlçe Müftüsü Hasan Hüseyin Arslantürk de imamların, meslekleri gereği cemaatle ve halkla içli dışlı olduğunu, bu konumu iyi değerlendirmeleri gerektiğini bildirdi.
İmamın sadece camiyi açan, ezanı okuyan, namazı kıldıran ve camiyi kapatıp giden kişi olmadığını anlatan Arslantürk, "İmam kelime manasıyla 'lider, önder' demektir. İmam arkadaşlarımız, sıkıntılı bölgelerde farklı yapıda kişilerin arasında rahat çalışabiliyorlar. Bu konumlarını iyi değerlendirmelidirler. Dernek tarafından hazırlanan projenin kabul edilmesi durumunda, çalışmalar daha da artacak ve daha fazla kişiye ulaşacak." ifadelerini kullandı.