Yemek kitabı yazmak için geldiği memleketi Trabzon'da, Büyükşehir Belediyesince açılan aşçılık kursunda eğitmenlik yapan usta isim Kurtuluş Çehreli, "Karadeniz yemekleri"ni dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürütüyor.
HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...
Hayatının 60 yılını mesleğine adayan Çehreli, 9 yaşında başladığı aşçılık serüveninde 850'si Karadeniz'e ait olmak üzere 7 bini aşkın yemek çeşidi biliyor. Çehreli, yaklaşık 1 yıldır da Trabzon Büyükşehir Belediyesince Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda düzenlenen kursta hem gençler ile bilgilerini paylaşıyor hem de Karadeniz'de yeni şefler yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Kurtuluş Çehreli, Karadeniz mutfağı denilince akla balık, mısır ve lahananın geldiğini söyledi.
Televizyonlarda ve dünyanın her yerinde yemek dersi verdiğini dile getiren Çehreli, Trabzon'a da hem yemek dersi vermek hem de kitap yazmak için geldiğini ifade etti.
Çehreli, yemek yapmaya 9 yaşında kuymak pişirerek başladığını belirterek, 60 yıldır yemek yapmaktan vazgeçmediğini ve 7 bin çeşit yemek bildiğini kaydetti.
Trabzon ve Karadeniz için hamsinin de vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Çehreli, "Hamsiden de 86 çeşit yemek yapıyorum. Karadeniz'de, Karadeniz yemeği bilinmiyor. O nedenle de burada açılan aşçılık kursunda gençlere Karadeniz yemeklerini öğretmeyi planlıyorum." dedi.
Çehreli, Karadeniz mutfağının unutulmaya yüz tuttuğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Karadeniz mutfağı fazla tanınmıyor. Karadeniz mutfağından 850 çeşit yemek yapıyorum. Karadeniz mutfağı, hem çeşidi bol hem de dünyanın en hafif mutfağıdır. Çeşit olarak bakıldığında da etle yapılan 10 yemek bulamazsınız, diğerleri balıktır. Hamsiden, hamsi tava, hamsi kuşu, hamsi pilavı, hamsi papatya, hamsi çıtçıt, hamsi buğlama, fırında hamsi kıyılı, kiremitli hamsi, hamsi köfte ve hamsi pırasa yaptık. İnsanlar bilmiyor, çeşitlerimiz bol ve biz de burada bilgilerimizi vatandaşlarımızla paylaşıyoruz."
"Karadeniz mutfağını dünyaya anlatmak istiyoruz"
Trabzon'da ikinci kursu düzenlediklerini anlatan Çehreli, "Amacımız Karadeniz'de şef yetiştirmek. Bu sayede onlar benden sonra Karadeniz yemeklerini anlatacak. Her gün 4 ile 5 çeşit yemek yapıyor, misafirlerimizi ağırlıyoruz. Bize misafir gelmeyen, lezzetlerimizi tatmayan yok. Bölgeye gelen bürokrasiyi de biz karşılıyoruz. Hedefimiz, Karadeniz yemeğini önce Karadeniz'e sonra da dünyada tanıtıp, sevdirmek." diye konuştu.
Çehreli, Karadeniz'in bilinen en popüler yemeğinin hamsili pilav ve hamsi kuşu olduğunu belirterek, bilinen yemekleri de farklı lezzetler ile zenginleştirdiğini ifade etti.
Yarım asrı aşkın süredir ortaya koyduğu lezzetleri kitap haline getirmeye başladığına da dikkati çeken Çehreli, yazdığı kitapların dünyanın her yerinde ücretsiz dağıtılacağını söyledi.
Çehreli, Karadeniz mutfağının zengin olduğunu hatırlatarak, "Karadeniz'in kendine özgü tek tatlısı var. O da papaz tatlısı denilen 'pepeçura'dır. Bölgenin tek tatlısı odur ve o da Karadeniz'e özgü kokulu üzümden yapılıyor." dedi.
Bilgilerini gençlerle paylaşmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan Çehreli, sunları kaydetti:
"Ben senelerdir yemek yapıyorum ve yemeği zevkle yapıyorum. Bu çok önemli bir şey. Bir şeyi zevkle yaparsanız, daha çabuk öğrenirsiniz. Benim yetiştirdiğim şeflerime en büyük sırrım, 'yemek elle yapılır'dır. Şefin eli yanmaz, yemek kaşıkla kepçe ile yapılmaz. Karadeniz yemeği Trabzon'da başladı ve o nedenle Karadeniz yemeğini biz buradan dünyaya anlatacağız. Eminim ki Karadeniz sofrasının çıkışı burası olacak. Biz Karadeniz mutfağını bütün Karadeniz'e ve dünyaya anlatmak istiyoruz ve onun için buradayız." AA