Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıla oranla su seviyesi Adıyaman Çamgazi Barajı'nda yüzde 33'ten yüzde 14'e, Kilis Seve Barajı'nda yüzde 66'dan yüzde 34'e, Gaziantep'teki Kayacık Barajı'nda yüzde 40'tan yüzde 31'e, Kahramanmaraş'taki Menzelet Barajı'nda yüzde 100'den yüzde 45'e, Sır Barajı'nda yüzde 100'den yüzde 43'e, Kartalkaya Barajı'nda yüzde 100'den yüzde 16'ya düştü, Hancağız Barajı'ndaki su seviyesi ise yüzde 22'den 24'e yükseldi.
DSİ 20. Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, bölge müdürlüğüne bağlı Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'teki barajların su durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.
Bölgede tarımla uğraşan vatandaşların bu yıl su sıkıntısı yaşadığını belirten Köleoğlu, bu yaz su kuyularında da düşüşler meydana geldiğini aktardı.
Birçok vatandaşın da suyun yetersizliğini öngörüp sulu tarımdan ziyade kuru tarıma yöneldiğini ifade eden Köleoğlu, şunları kaydetti:
"Bu yıl Gaziantep ve Kahramanmaraş bölgesi Türkiye'nin en kurak bölgesi olurken, yağış değerleri de yaklaşık 350 milimetre kadar oldu. Bu uzun yıllar genel yağış ortalamasının yarısı kadar yağış düştü. Dolayısıyla su miktarlarında hem barajlarımızda hem de yeraltı suyu olarak düşüşler yaşadık. Bu yıl inşallah daha sulu bir yıl hedefliyoruz. İnşallah yağışlı geçer. Barajlarımızdaki doluluk oranı artar. İster istemez içme suyu konusunda hem Gaziantep hem de Kahramanmaraş'ta belirli sıkıntılar yaşandı."
Köleoğlu, barajlardaki doluluk oranlarının şu anda geçen yıllara göre ya da uzun yıllar ortalamasına göre aşağı seviyelerde olduğunu dile getirdi.
Kış yağışlarının etkisini göstermesini beklediklerini ifade eden Köleoğlu, "Önümüzdeki günlerde beklenen yağışların barajlardaki su seviyesini uzun yıllar ortalamasına çıkarmasını umuyoruz." dedi.
"Suda tasarruf önemli"
Depolamaların kuraklığa rağmen içme ve tarımsal sulamada büyük katkısı bulunduğunu vurgulayan Köleoğlu, "Yazın nehirlerimiz kuruma noktasına geldiği için çiftçinin ihtiyaç duyduğu suya ulaşması mümkün olmayacaktı. Kışın depolamış olduğumuz su, geçen yıllara oranla daha az su depolamış olmamıza rağmen çiftçiye bir can suyu oldu. Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illerine hizmet ediyoruz. Şu anda 7 barajımız tamamlanmış durumda." diye konuştu.
Kuraklık dönemlerinde önceliğin içme suyuna verildiğini ifade eden Köleoğlu, "Bu dönemlerde suyun daha tasarruflu kullanılması önemli. Bölge müdürlüğümüze bağlı illerde içme suyu sıkıntısı yaşandı. Belediyelerle ortak çalışma yürüterek içme suyu konusunda gerekli önlemleri alıyoruz." ifadelerini kullandı. AA