İstanbul sokakları artık çoğunlukla kedilerin. Eskisi kadar sokak köpeği görmüyorsunuz.
Belediyeler yıllar içinde sokaklardaki başıboş köpekleri toplayıp barınma merkezlerine götürdü. Ancak sorunun boyutu o kadar büyüktü ki bir süre sonra köpekler kısırlaştırılıp şehir dışındaki alanlara bırakılmaya başlandı. Onlara henüz kısırlaştırılmamış olanlar da eklendi. Şimdi İstanbul’un hem Anadolu hem de Avrupa yakasının kuzeyinde, ormanlık alanlarda yüzlerce köpekten oluşan sürüler yaşıyor.
Şehirde yaşamaya alışmış, yemek konusunda insanlara bağımlı hale gelmiş sokak köpeklerinin durumu insanın içini sızlatıyor. İçi sızlayan ancak soruna başını çevirmek yerine harekete geçen yardımseverler de var. O gruplardan biri de "Huysuz İhtiyar".
Adını bile “Huysuz” isimli ihtiyar bir köpekten alan topluluk elinden geldiği, gücü yettiğince şehir hayatından dışlanmış köpeklere destek olmaya çalışıyor. Dernek üyeleri Beykoz ormanlarındaki binin üzerinde köpek için haftada iki kez yollara düşüyor.
Hazırlık bir gece önceden başlıyor. Dernek merkezinde kazanlar yemek bekleyen yüzlerce köpek için kaynıyor. Makarnalar kovalara konuluyor, içine tavuk suyu, tavuk kemiği ya da yaş mamalar ve kaynar su ekleniyor. Bu işlem onlarca kova yemek için tekrarlanıyor. Bir gecede hazırlanan yemek miktarı bir tonun üzerinde.
Sahipsiz patiler için hazırlanan yemekler kovalara doldurulup özenle gönüllülerin minibüsüne yükleniyor. Zorlu bir perşembe beslemesi için hepsi yataklarının yolunu tutuyor.
Ertesi gün Kavacık’tan yola çıkan ekip, yarım saatlik yolculuğun sonunda Beykoz ormanlarına ulaşıyor. Köpekler minibüsün korna sesinden tanıyor “Huysuz” abilerinin arkadaşlarının kendileri için geldiğini. Yemekler ve mamalar köpekler için ikinci planda kalıyor. Onların aç olduğu asıl şey sevgi. Birkaç günlük açlığın da etkisiyle dakikalar içerisinde kayboluyor dökülen kovalarca mama. Ekip Beykoz ormanlarından genel olarak mutlu olarak ayrılsa da gelecek besleme için kaynak endişesi yaşıyor.
Huysuz İhtiyar ekibi tam 26 farklı istasyonda durarak yaklaşık bin 200 köpeğin karnını doyuruyor. Sadece besleme yapmayan ekip, yaralı ve hasta köpekleri tek tek tespit ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesinin veteriner işlerine bildiriyor.
Topluluğun kurucusu Ramazan Ölçer, kış koşullarının orman şartlarında daha çetin olduğunu, bu nedenle sahipsiz hayvanlar için ellerinden geldiğince fazla sayıda kulübe inşa etmek istediklerini söylüyor. Palet ve belediyelerin eski afişlerini kullanarak kulübeler inşa eden ekip palet, branda, afiş, battaniye, ekmek, makarna, kuru ve yaş mama yardımına açık.
Besleme sırasında sayıca yetersiz kaldıklarını söyleyen Ramazan Ölçer, besleme yapmak için herkesi Beykoz ormanlarına davet ediyor. Kendilerinden bağımsız olarak beslemek yapmak için bölgeye gidenlerden ricaları da olan Ölçer, yol kenarlarında besleme yapılmamasını ve mama paketi, konserve gibi çöplerin ormana atılmamasını istiyor.
Haber: Serhan Sevin, İlyas Umut Özacar
Kamera: Serhan Sevin
Kurgu: Cihan Karaahmetoğlu