Diyanet İşleri Başkanlığı, engelli vatandaşlara yönelik Kur'an eğitimi kapsamında, 2013'ten itibaren açtığı 4 bin 123 Kur'an kursunda, 9 bin engelliye eğitim verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye genelinde bedensel, zihinsel, görme ve işitme engellilerin ibadet ihtiyacına cevap vermek ve dini hayatlarına ışık tutmak amacıyla 4 bin 123 Kur'an kursu açtı.
Engelli vatandaşlara eğitim verenlerin, görme engelliler için "Braille Alfabesi", işitme engelliler için de "İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi" sertifikalarına sahip olması zorunlu tutuluyor. Türkiye genelinde 4 bin 456 öğretici de kurslarda görev yaptı.
Bedensel engelliler için 2 bin 13 Kur'an kursu hizmete sunulurken, 2 bin 176 öğretici, 3 bin 753 engelliye Kur'an öğretti. Zihinsel engellilere yönelik de 857 Kur'an kursunda 917 öğretici, bin 517 engelliye eğitim verdi. Görme engelliler için 453 kursta 498 öğretici, bin 302 görme engelliye ulaştı.
Ortak bir din dili oluşturmak amacıyla 800 kavram içeren "Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü"nün 2013'te hazırlanmasıyla işitme engellilerine yönelik çalışmalar da başlatıldı. Bu kapsamda 800 kursta 865 öğretici, 2 bin 656 işitme engelliye Kur'an dersi verdi.
Bu arada Türkiye genelinde 30 camide 40 imamın işaret diliyle hutbe verebildiği belirtildi.
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığının, engellilerin hac ve umreye gitmesini kolaylaştırmak amacıyla tecrübeli öğreticilerle sadece engelli ve yakınlarının katılabildiği özel turlar düzenlediği de bildirildi.
Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan Çankaya Müftüsü Hamdi Gevher, "İşitme engellilere yönelik ilk kursumuzu Maltepe Camisi bünyesinde açtık. Şu an gelinen noktada yetersiz olduğumuzu görüyoruz, engelli kardeşlerimizi yalnızlıktan, itilmişlikten kurtarmamız gerekiyor. Bunun için de sayın Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez özel bir çalışma takvimi oluşturdu. Bu kapsamda herkesin bilmesi gereken temel dini bilgileri ve Kuranımızı engellilere öğretmeye çalışıyoruz." sözlerine yer verdi.