Dünya üzerinde yaşayan en büyük canlı olduğuna inanılan boyu 30 metreyi bulan ve ağırlığı 200 tonu geçebilen mavi balinaların, bu büyüklüğe 3 milyon yıl önce değişen iklim ve fazla beslenme sayesinde eriştiği ortaya çıktı.
Washington DC'deki Smithsonian Ulusal Doğal Tarih Müzesinden Nick Pyenson, Chicago Üniversitesinden Graham Slater ve Stanford's Hopkins Deniz İstasyonundan Jeremy Goldbogen'in birlikte yaptığı araştırmada, Smithsonian'daki memeli deniz hayvanı fosillerinin, özellikle de beden boyutunun iyi bir göstergesi olan balina kafataslarının analizi yapıldı.
Araştırma ekibi, aralarında okyanuslarda 50 milyon yıldır var olan mavi balinaların ataları dişsiz balinalara ait fosillerin de bulunduğu, nesli tükenmiş 63 türün büyüklüklerini ölçtü.
Nesli tükenen 63 ve varlığını sürdüren 13 tür balina üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, büyümenin yaklaşık 3 milyon yıl önce başladığı belirlendi.
Araştırmaya göre, Pliyosen Çağı'nın sıcak evresinin sona ermesi ve Pleistosen Çağı'nın (Buzul Çağı) başlamasıyla büyük buzul örtülerinin ortaya çıkması, okyanusları yeniden şekillendirerek, suyun ve besinlerin dağılımını değiştirdi. Bu süreçte, mavi balinaların yemeyi sevdiği küçük kabuklu hayvanlar okyanusların belli bölgelerinde toplandı. Okyanusların adeta "yemek cennetine" dönmesiyle midelerini tıka basa dolduran mavi balinaların boyutları bugünkü büyüklüklerine ulaştı.
Araştırmanın sonuçları "Proceedings of The Royal Society B" adlı bilimsel dergide yayımlandı.