Ankara Çubuk ilçesinin adıyla özdeşleşen ve sofraların vazgeçilmezi turşuları kadınlara gelir kaynağı oldu.
Çubuk'ta sebze hasadının yapıldığı bugünlerde kadınları telaş sardı. Her yıl 30 bin tondan fazla turşunun üretildiği, irili ufaklı yüzlerce imalathanenin olduğu ilçede sebzeler 30 çeşit turşuya dönüşürken, evlerinin avlusunu imalathane gibi kullanan kadınlar imece usulü turşu hazırlıyor.
Sirke, kaya tuzu ve kuyu suyuyla hazırlanıyor
Çubuk Çayı ve çevresinde tamamen iyi tarım uygulamasıyla yetiştirilen sebzeler, organik olarak fermente edilen sirke, kaya tuzu ve kuyu suyuyla turşuya dönüşüyor.
Kış sofralarının vazgeçilmezi olan turşu yapmak için yoğun mesainin yaşandığı mahallelerden biri de Aşağı Çavundur Mahallesi. Her evin adeta bir imalathaneye dönüştüğü mahallede kadınlar bahçesinde yetiştirdiği sebzelerle turşu hazırlıyor.
Hazırlanan turşuların bir bölümü kış aylarında tüketilmek üzere evlerin kilerinde yerini alırken, büyük bölümü de satışa sunuluyor.
Büyük emekle hazırlanan bu lezzetli turşular kadınlar için aynı zamanda gelir de oluyor.
"Bir kere tadan bir daha bırakamaz"
Evinde turşu yapan kadınlardan Yasemin Yılmaz, "Tüm ürünleri kendi bahçemizde üretiyoruz. Patlıcan, biber, salatalık gibi aklınıza ne gelirse onun turşunu kurarız. Bu mahallenin hepsi turşucu" dedi.
İlçede makine ile imalat yapan büyük işletmelerin yanı sıra evlerde de turşu üretildiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bizim turşumuzu bir kere alan devamlı gelir ve müşterimiz olur. Dedemden, babama, babamdan da bize gelen bir tarif. Turşunun püf noktası sirkesi, suyu, ürünü hepsi buradan olacak. Türkiye'nin her yerinde turşu kuruluyor ama bizim Çubuk'un turşusu bambaşka. Bir kere tadan bir daha bırakamaz."
Yılmaz, üç çocuğunu da turşudan elde ettiği gelirle okuttuğunu söyleyerek, "Gelirimi çocuklarımın eğitimine harcıyorum. Elimizin emeği ile çocuklarımızı okuttuk çok şükür Allah'a" dedi.
Kaynak: AA