Arlin Gültane...
Onu toplumun genelinden ayıran şey fazladan bir kromozom.
Bu fazladan kromozom nedeniyle yaşadığı farklılığa insanoğlunun verdiği isim ise; down sendromu...
Toplum yüzyıllarca bu sorunun kaynağını bilmiyordu. Down sendromlu çocuklar da toplum içine çıkarılmadığından sosyal gelişimleri eksik kalıyordu.
Artık dünya o eski dünya değil.
Down sendromlu bireyler tıpkı Arlin Gültane gibi eğitim alıyor, hayata karışıyor, iş sahibi oluyor, sosyalleşiyor.
Üsküdar Belediyesinin down sendromlu bireyler için açtığı Tebessüm Kahvesi hem buraya gelen müşterileri hem de çalışan down sendromluları tebessümün ötesine taşıyor.
Arlin Gültane de bu kafenin şef garsonu.
1991 doğumlu.
Hayata kalbi delik gelmişti. Uzun süren tedavi onu sağlığına kavuşturdu. Eğitimini hiç ihmal etmedi. Meslek lisesine gitti, Konaklama ve Garsonluk bölümünü bitirdi. Bugün hem sağlıklı hem de engelsiz bir hayat sürüyor.
Garsonluk yapmaya başladığında işe annesi ile birlikte gidip geliyordu. Bugün tek başına özgürce seyahat ediyor.
Arkadaşlarıyla birlikte Tebessüm Kahvesi”ne gelenlere en iyi hizmeti sunmanın heyecanını yaşıyor. Misafirlerinin yüzlerindeki tek bir gülümseme onlar için günün en büyük hediyesi.
Ona göre Tebessüm Kahvesi, bir kafeden çok daha fazlası. “Engelli değiliz engelleri aşıyoruz, farklıyız farkındalık yaratıyoruz” diyor.
Arlin için hayat işe gidip gelmekle sınırlı değil. İşaret dili, ritim ve folklor öğrendi. Bugünlerde de yüzme öğreniyor. Havuz onun için sadece eğitim mekanı değil aynı zamanda sosyalleşme alanı. Sürekli yeni arkadaş ediniyor. Büyük bir heyecanla, yakında İngilizce eğitiminin başlayacağını söylüyor.
Kimseye ihtiyaç duymadan kendi ayakları üzerinde durmak Arlin’in en önemli önceliği. Gelecek için de hep güzel şeyler hayal edip hedefliyor.
"Çok güzel bir hikaye başladı, bu hikaye sonsuza kadar devam etsin."
Haber: Serhan Sevin