Erzincan Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 yıldır faaliyet yürüten bir tencere fabrikasının çalışanlarının yarısına yakını kadınlardan oluşuyor.
Daha çok erkeklerin yapabileceği düşünülen bu tür ağır işlerde çalışan kadınlar, tencere üretiminin bütün aşamalarında görev alıyor.
Fabrikada çalışan kadınlardan bazıları çelik balyalardan hazırlanan parçayı tencere ve tava yapmak için preste şekillendiriyor, bir bölümü de fırınlanmasını sağlıyor.
Tencere ve tavaların büyük bölümü ihraç ediliyor
Fabrikanın imalat müdürü Fahrettin Yavuz, fabrikada 130 işçinin çalıştığını belirterek, "Şu an 15 bin metrekare kapalı alanda emaye, çelik tencere ve alüminyum tencere olmak üzere günlük 10 bin üretim kapasitemiz var. Bunun yanında endüstriyel mutfak gereçleri de üretiyoruz" dedi.
Üretimlerinin büyük bölümünü Mısır, Azerbaycan, Irak, Suriye, Almanya, Hollanda, Avusturya olmak üzere yurt dışına ihraç ettiklerini aktaran Yavuz, şunları söyledi:
"Personel olarak yüzde 50'ye yakın bayan personel istihdam ediyoruz. Bayan eleman çalıştırmanın avantajları var. Erkeklere nazaran daha hassas işler yaptırabiliyoruz. Kadınlar evde de kullandıkları için tencereleri biraz daha dikkatli ve özenli yapıyor. Kadınların elleri bu işlere daha yatkın."
"Tencere bizim işimiz"
Fabrikada 10 yıldır çalışan Zübeyde Diker, hayatlarının her aşamasında tencerelerle iç içe yaşam sürdürdüklerini belirtti.
Erkeklere göre tencerelerle ilgili daha fazla bilgi sahibi olduklarını anlatan Diker, şöyle konuştu:
"Tencerenin imalatından paketlenmesine kadar her şeyini yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünler ihraç ediliyor. Akşama kadar fabrikada tencere yapıyor akşamda ev işlerimizi yapıyoruz. Erkeklere göre tencerelerle daha fazla haşır neşir oluyoruz. Bu nedenle tencere bizim işimiz."
Kaynak: AA