“Lütfen bekleyiniz…” Bu sesi milyonlarca kişi her gün trafik ışıklarında duyuyor. Peşinden aynı sesin, “Şimdi karşıya geçebilirsiniz” demesini bekliyor. Trafik ışıklarında duyduğumuz bu komutlar, görme engellilerin güvenliği için. Bu sayede görme engelli yayalar, o sırada hangi trafik lambasının yandığını ve ne zaman karşıya geçebileceğini anlıyor. Ama o ses, yalnız görme engellilerin değil, tüm yayaların arkadaşı gibi. Çünkü trafik ışığı her yandığında yayalara yardımcı oluyor.
İSBAK’ta görev yapıyor
Trafik ışıklarındaki seslerden birinin sahibi Erhan Duran… İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri şirketinde (İSBAK) görev yapıyor. 37 yaşındaki Duran, sinyalizasyon biriminde hizmet veriyor. Duran, yaptığı işi şöyle anlatıyor:
"İstanbul’da bakım onarım çalışmaları yapan ekiplerimizin iş yönlendirmelerini yapıyorum. Gelen ihbarları uygun ekibe vererek, o iş bitene kadar takip ediyorum."
Yerli üretim butonlarda sesi duyuluyor
İstanbul’da sesli yaya butonu uygulaması 2005 yılında başladı. Bugün kent genelindeki 2 bin 272 sinyalize kavşaktan 716’sında sesli yaya butonu var. Son dört yıldır ise yerli üretim ses butonları kullanılıyor. Yani İSBAK’ın kendi ürettiği yaya butonlarında kendi çalışanlarından birinin sesi duyuluyor.
"Seslendirmeyi başka bir arkadaş yapıyordu. Onun işten ayrılması sebebiyle böyle bir ihtiyaç hasıl oldu. Biz de bu işi kendi içimizde çözmeye karar verdik. Şefimiz Ercan Erol Bey sağ olsun, ‘Bu işi sen yapıyorsun, seslendirme de sana ait olsun’ dedi. Bu şekilde başladık."
Sesini tanıyanlar çıkıyor
Erhan Duran, her gün İstanbullulara sesi ile yardımcı olduğu için son derece mutlu. Bu durumdan en fazla memnun olan ise çocukları… “Bir kızım, bir oğlum var. Her akşam baba şu okulun önünde sesin var, şuradaki trafik ışıklarına da sesini yüklemişler” diyor.
Sohbet ettiği kişilerin, trafik ışıklarındaki sesle konuştuklarını fark etmesi ve bunun üzerine sohbet edilmesi artık olağan bir durum. Hatta birçok tanıdığı, ışıklardaki sesini kaydederek sık sık kendisine gönderiyor. Erhan Duran, sesi ile beraber hareket eden yayaları görünce her seferinde iyi bir iş yaptığını hatırlayarak mutlu oluyor.
"Ben kendi sesimi beğenmiyordum, çok ince ve tiz çıkıyor. Ama geçen sene bir ABD ziyaretimiz oldu. Oradaki erişilebilir yaya butonlarındaki seslendirmeyi duyunca, kendi sesimin çok da fena olmadığı kanısına vardım."
Butona 3 saniye basıldığında yer bildiriyor
Erhan Duran, yaptığı işle her gün binlerce görme engellinin karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçmesi için rehberlik yapıyor. Bununla kalmıyor. Konum da bildiriyor. Butona 3 saniye basılı tutulduğunda bulunulan konumun ismini de söylüyor. Çok basit gibi duran bu uygulama, görme engelliler için hayati önem taşıyor. Trafik ışıklarının sesi, bu nedenle yaptığı işten gurur duyuyor.
Haber: Mine Yagıcı Çiftci
Kamera: Serhan Sevin
Kurgu: Cihan Karaahmetoğlu