Trakya'da özellikle Edirne'de oluşturulacak lavanta ekim alanlarıyla ayçiçeği, buğday ve çeltik üretiminde önemli bir yere sahip bölge lavanta üretimiyle de adından söz ettirmeyi amaçlıyor.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, yaptığı açıklamada, Trakya'da getirisi ekilen diğer ürünlere göre fazla olan lavantanın tarımının yapılması amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.
Fransa ve Bulgaristan'ın lavanta üretiminde önde olduklarını anlatan Tülek, lavanta ekimini Trakya'da artırma yönündeki çalışmalarını şöyle anlattı:
"Ekimi fazlaca olan Bulgaristan’dan Uzunköprü Kaymakamlığı ile yaklaşık 700 bin adet lavanta fidesi temin edildi. Yaklaşık 150 bin fideyi biz aldık ve enstitü içerisindeki bir alanda köklendirilmesi çalışmalarına başladık. Enstitümüzde köklendirmesi yapılan fideler sonbahara doğru lavanta ekmek isteyen çiftçiye makul bir bedelle dağıtılacak. Lavantanın ortalama 10 yıllık bir ekonomik ömrü var. Maksimum verime 2 ve 3’üncü yılından sonra ulaşıyor. Dekardan da 4 ile 12 litre arasında bir yağ verimi söz konusu. Ortalama 8 litre bir yağ elde ediliyor. Lavanta yağının litre fiyatı şu anda Bulgaristan’da 80-100 avro arasında alıcı buluyor. Dekardan da 8 litre elde edildiğini düşünürseniz oldukça karlı bir ürün. Lavanta yağı, uçucu yağlar arasında dünya ticaretinde çok önemli bir yere sahip. Bu kapsamda da ihtiyacın karşılanması anlamında Fransa ve Bulgaristan büyük miktarlarda üretim yapıyor. Fransa’da yaklaşık 200 bin dekarlık bir ekim var, Bulgaristan’da da 100 bin dekara yaklaşıldığı söyleniyor."
Trakya’nın toprak yapısı ve coğrafi anlamda lavanta tarımına uygun olduğunu vurgulayan Tülek, "Bizim sadece Trakya’daki bazı marjinal alanları değerlendirerek, Bulgaristan’daki ekim alanlarına ulaşmamız mümkün. Bu, süreç alacak bir durum. Bu alanlara ulaşmak için belli sayıdaki çiftçiyi lavanta ekimine özendirmemiz lazım. Bunun yanında yeterli fideyi temin etmemiz gerek. Lavanta bitkisinin tarımı tamamen mekanizasyona dayalı bir şekilde yapılıyor. Hemen hemen her aşamasında mekanizasyon var. Çok iş gücü gerektirmeyen bir bitki. Şöyle bir durumda söz konusu, Bakanlığımız tıbbi bitkilerde iyi tarım uygulaması yapıldığı zaman dekar başına 100 lira da destek veriyor. Bu da çok önemli bir unsur." diye konuştu.
Tülek, Edirne'deki lavanta üretiminin kısa sürede Trakya'ya yayılacağını kaydetti.
Lavanta yetiştiriciliği
Kozmetik ve parfüm sanayinin yanı sıra, ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici olarak da aromaterapide kullanılan lavanta, çay şeklinde de tüketilebiliyor. Toprak yönünden çok seçici olmayan lavanta bitkisinin araştırmalara göre, kuru ve kalkerli topraklarda iyi yetiştiği, soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı bitki olduğu biliniyor.