Temeli 1991 yılında atılan ve 2010 yılında hizmete alınan 10 bin 700 metre uzunluğundaki "Gıcık Tüneli" ile Seyhan Havzası'na akan Zamantı Irmağı'nın suyu, tünelle yön değiştirilerek ters istikametteki Develi Ovası'na aktarılıyor.
"Allı turna" olarak bilinen flamingolar başta olmak üzere birçok kuş türünü ağırlayan ve Yahyalı, Develi ile Yeşilhisar ilçeleri arasında bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı'na düzenli su takviyesi yapılıyor.
Kayserililerin yapımı uzun zaman aldığı için "Gıcık Tüneli" olarak adlandırdıkları tünel ve regülatör vasıtasıyla 2000'li yıların başında kurumaya yüz tutan Sultan Sazlığı Milli Parkı'nın su ihtiyacı giderilerek bozulan ekolojik denge korunuyor.
Su, 10 bin 700 metre tünel, 1100 metre yaklaşım kanalı, 5 bin 340 metre iletim kanalı olmak üzere 17 bin 140 metrelik yolu geçerek Sultan Sazlığı Milli Parkı'na ulaştırılıyor.
DSİ 12. Bölge Müdür Yardımcısı Serkan Kaman, Develi 2. Merhale Projesi'nin büyük tarım alanlarının sulanması için planlandığını söyledi.
Projenin devamında iklimsel değişikliklere bağlı olarak tamamen kuruma aşamasına gelen Sultan Sazlığı Milli Parkı'nı canlandırmak için su takviyesi yapıldığını da anlatan Kaman, "Develi 2. Merhale Projesi kapsamında 10 bin 700 metre uzunluğundaki Gıcık Tüneli ile yukarı Seyhan Havzası'ndaki suyu Kızılırmak Havzası'na aktarıyoruz" dedi.
"300 çeşit kuşun konakladığı, ürediği alanı eski haline getirmeyi başardık"
Hollandalı bilim insanı Max Kasperek'in 1986 yılında yaptığı su denge ve çevresel çalışmaları kapsamında Sultan Sazlığı'nın maksimum ve minimum kodlarının belirlendiğini aktaran Kaman, şunları kaydetti:
"Bu kodlara göre, Sultan Sazlığı Milli Parkı'na her yıl 15 milyon metreküp su takviyesi yapıyoruz. Bu sayede bölgenin ekosistemi, florası ve faunasını koruyoruz. İklimsel değişikliklere bağlı olarak kuralıktan dolayı tabandan beslenen sulak alanların zaman içerisinde dengesi değişti. Havza aktarma gibi özel projelerle çevreci bir bakış açısıyla DSİ bu projeleri gerçekleştirdi. Şu an itibarıyla buralar eski durumuna dönmüş durumda. Kuraklıktan etkilenmesi en aza indirilmiştir. Bu projeyle 300 çeşit kuşun konakladığı, ürediği alanı eski haline getirmeyi başardık."