Türk sinema kuramcısı, hukukçu ve akademisyen Prof. Dr. Alim Şerif Onaran, Manisa Kula’da 1924’te dünyaya geldi.
Halı kilim tamirciliği yapan bir baba ile halı tüccarının kızı bir annenin çocuğu olan Onaran, küçük yaşlarında müziğe ilgi duymaya başladı. Farklı enstrümanları başarıyla çalan Onaran’ın ailesi müzisyen olmasını bekliyordu. Ancak o Ankara Siyasal Bilgiler Okulu’nda (Mülkiye) Hukuk okumayı tercih etti ve 1946’da üniversite eğitimine başladı.
Mezun olduktan sonra bir süre İçişleri Bakanlığı’nda sansür kurulu komisyonu üyeliği ve başkanlığı yapan Onaran, gösterdiği başarı nedeniyle hızlıca terfi etti ve 9. Şube Polis Müdürlüğü’ne atandı.
Sinemada önce çıkan birçok öğrenci yetiştirdi
İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Arapça dillerine ileri düzeyde hakim olan Onaran, 1965 yılında “Sinematografik Hürriyet” tezi ile doktor unvanını aldı.
Ayrıca Onaran, İstanbul Radyosu’nda 'Türk Sineması Konuşuyor' adlı kültür programını sundu. Marmara, Ankara, Mimar Sinan gibi birçok üniversitede, Sinema Sanatı ve Tarihi, Sinema Eleştirisi, Sanat ve Sansür, Kamuoyu ve Kitle Kültürü gibi çeşitli dersler verdi.
1977 yılında ise Türkiye’nin “ilk sinema profesörü” unvanını alan isim oldu. 9 Eylül Üniversitesi’nde Güzel Sanat Fakültesi Sinema Televizyon bölümünün temellerinin atılmasına katkı sağlayan Prof. Dr. Onaran, akademik sinema alanında öne çıkan birçok öğrenci yetiştirdi.
5 bin kitaplık kütüphanesini bağışladı
Hukukçu kimliğiyle de öne çıkan Prof. Dr. Onaran, İzmir Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ödülünü aldı.
Onaran, Binbir Gece Masalları’nın çevirisini yaparak, Türk okuyucusuna büyük bir eser kazandırdı. Aynı zamanda, tango uzmanı Onaran’ın evinde bulunan tango notaları tarihe ışık tutuyordu.
1983’te Marmara Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’nda çalışmaya başladı. 2 yıl geçtikten sonra, üniversitenin Radyo-Televizyon Bölüm Başkanı oldu.
Ölmeden kısa bir süre önce, 5 bin kitaplık kütüphanesini 9 Eylül Üniversitesi’ne bağışlayan Onaran, hayatının son günlerine kadar Marmara Üniversitesi’nde ders vermeyi sürdürdü.
Türk sinemasına ışık tutan Prof. Dr. Alim Şerif Onaran, 11 Ağustos 2000’de İstanbul’da hayatını kaybetti.
Onaran’ın Türk sinemasına katkı sağlayan eserleri
Türkiye'de sinema alanında yeniliklere imza atan Onaran’ın Türkiye'de sinemasının okullaşmasında büyük emeği bulunuyor. Aynı zamanda Türk sinemanın gelişmesine katkı sağlayan Onaran’ın eserlerinden bazıları şunlar:
“20. Yüzyılın Son Beş Yılında Türk Sineması”, “Sessiz Sinema Tarihi”, “Sinemaya Giriş”, “Sinematografik Hürriyet”, “Binbir Gece Masalları (çeviri)”, “Sesli Sinema Tarihi”, “İspanyol Havası (çeviri)”, “Muhsin Ertuğrul’un Sineması”
Kaynak: TRT Haber