Van'ın doğası, ceviz bahçeleri, balı ve alabalık tesisleriyle ünlü Çatak ilçesinde, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla sosyal etkinliklere ağırlık verildi.
Kaymakamlığın 2016 yılında farklı yörelerden temin ettiği kıyafetlerle Ege, Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerine ait halk oyunlarını öğrenen öğrenciler, bu çalışmalarıyla etkinliklere renk katıyor.
Roman havası, zeybek, horon oynuyorlar
Yörenin doğal güzellikleri arasında kimi "zeybek" kimi "horon" kimi de "roman havası" oynayan öğrenciler, izleyenlere keyifli anlar yaşatıyor.
Türkiye'nin çeşitli yörelerinde oynanan bir geleneği, aşkı, acıyı ya da sevinci anlatan halk oyunlarını giydikleri birbirinden renkli kıyafetlerle sergileyen öğrenciler, ülkenin kültürel zenginliğini de yansıtıyor.
Öğretmenler kendi yörelerinin kültürünü bölgeye taşıyor
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Taş, ilçeye atanan öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Türkiye'nin farklı bölgelerinden geldiğini söyledi.
Öğretmenlerin kendi yörelerinin kültürünü bölgeye taşıdıklarını anlatan Taş, böylece halk oyunlarında çeşitlilik sağladıklarını vurguladı.
Taş, etkinliğin ilçe adına gurur verici olduğunu belirterek, "Bu çalışmanın yapıldığı okullarımız kırsalda olduğu için imkanları biraz sınırlı. Ama buna rağmen öğretmen arkadaşlarımız üstün bir gayret ve emek harcayarak çok güzel çalışmalar ortaya çıkarıyor" dedi.
Derslerdeki başarıları da artıyor
İlçeye 2 yıl önce atanan Alacayar Ortaokulunda görevli İngilizce öğretmeni Aynur Korkmaz, öğrencilere ilk olarak İç Anadolu, sonra da Ege yöresine ait oyunları öğretmeye başladıklarını söyledi.
Daha sonra diğer yörelerin oyunlarını da oynadıklarını anlatan Korkmaz, bölgedeki çocukların halk oyunları konusunda yetenekli olduğunu belirtti.
Korkmaz, halk oyunları çalışmalarından sonra öğrencilere öz güven geldiğini ve derslerinde daha başarılı olmaya başladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Çocukların halk oyunlarındaki isteğini ve yeteneğini görünce biz de üzerine bir şeyler katmaya çalışıyoruz ve çok güzel çalışmalar ortaya çıkıyor. Folklor anlamında çok profesyonel çalışmıyoruz ama çocuklar enerjilerini atabiliyorlar. Sosyal yönden aktif olunca derslerdeki başarıları da artıyor. 'Ben folklor ekibindeyim' dedikleri zaman öz güven artışı oluyor."
Sadece folklor eğitimi verilmiyor
Aynur Korkmaz, Alacayar Mahallesi sakinlerinin çalışmayı olumlu karşıladıklarını belirtti.
"İmkan olursa çocukları Van'da ya da ülkenin farklı yerlerinde yapılacak halk oyunları yarışmalarına götürmek istiyorum" diyen Korkmaz, şunları anlattı:
"Biz sadece folklor eğitimi vermiyor, bunu derslerde de uyguluyoruz. Ders yaparken çocukların sıkıldığını görünce dersi bırakıp müzikle ya da halay çekerek bu sıkıntıyı atmalarını sağlıyorum. Derslerde müzik açıldığında çocukların ilgisi artıyor."
Korkmaz, görev yaptığı okulda ayrıca öğrencilerin İngilizce şarkılar seslendirdiği koro ve tiyatro grubu oluşturup, onlarla aynı dilde dergi çıkardığını da vurguladı.
Kaynak: AA